Krūmmellenes un to produkti

Krūmmelleņu ogas ir garšīgas, diētiskas un arī ļoti veselīgas. Ārstniecisko īpašību dēļ ogu produktus izmanto medicīnā. Tās satur daudz vitamīnus, minerālvielas un pektīnus, kas veicina smago metālu izvadīšanu no organisma. Tās uzlabo redzi, asinsriti, stimulē nieru un gremošanas trakta darbību, mazina risku saslimt ar ļaundabīgiem audzējiem un stiprina imūnsistēmu. Ogās atrasti arī tādi antioksidanti, kas aizkavē organisma novecošanos. Jauno šķirņu ogās vērtīgo savienojumu ir vairāk nekā meža mellenēs. Krūmmellenēs antioksidantu saturs ir tik augsts, ka to dienas deva ir jau 50g sulā vai 10-15 g žāvētās ogās.

Jaunākie Mičiganas universitātes sirds un asinsvadu Centra pētījumi liecina, ka mellenes var palīdzēt samazināt vēdera taukus un riska faktorus sirds un asinsvadu slimību gadījumos.

Mellenes ir antioksidantu saturošo produktu rindas

augšpusē – 5.vietā: aronijas, plūškoks, dzērvenes, upenes, mellenes (6552 ORAC vienības 100g.) piemēram, antocianīdi, vitamīni C, E, B grupa, varš, selēns, cinks. Antioksidantu kompleks palīdz atveseļot urīna sistēmu un stiprināt sirds un asisnvadu sistēmu

Ogas satur īpašas grupas antioksidantus – karotinoīdus un flavonoīdus, kas  papildina C vitamīna, E vitamīna un A vitamīna, selēna, cinka un fosfora palīdzību redzes veselības saglabāšanai un uzlabošanai. Redzes uzlabošanai britu lidotāji saņēma melleņu devu 2.P.K. laikā pirms nakts izlidojumiem.

Specifiskais komplekss no antocianīdiem, selēna, vitamīniem (A,B,C,E), cinka, nātrija, kālija, vara, magnija, fosfora mangāna u.c. var novērst un dziedēt neirotiskos traucējumus, novēršot deģenerāciju un nāves neironus, atjaunojot centrālo nervu sistēmu. Ir grūti noticēt, bet šīs ogas spēj izārstēt pat Alcheimera slimību, saglabāt un uzlabot atmiņas spējas.

Mellenes var kļūt par labu palīgu vēža ārstēšanas procesā, sevišķi resnās zarnas un olnīcu vēžu formās. Laboratorijas pētījumi uzrāda, ka melleņu produkti samazina vēža šūnu vairošanos un veicina vēža šunu apoptozi (programmētu šūnu nāvi)..

Pētījumi rāda, ka vērtīgo antioksidantu saglabāšanos veicina augsts glikozes un fruktozes saturs, kas ir antioksidanti, bet saharoze kā oksidants veicina ātru bojāšanos. Tas pamato glikozes-fruktozes sīrupa un žāvēto ogu perspektīvo ieguvi, izmantojot dzērvenes kā modificētāju –antioksidantu un antibakteriālo īpašību palielināšana. Pēc vairāku gadu eksperimentiem Pētnieciskā jaunsaimniecība „Gundegas” var ziņot par labiem un kvalitatīviem produktiem un tos piedāvāt interesentiem.

No ārzemju publikācijām izlasīja: Andris Špats, Dr.sc.ing.

Krūmmellenes un to produkti

Krūmmelleņu ogas ir garšīgas, diētiskas un arī ļoti veselīgas. Ārstniecisko īpašību dēļ ogu produktus izmanto medicīnā. Tās satur daudz vitamīnus, minerālvielas un pektīnus, kas veicina smago metālu izvadīšanu no organisma. Tās uzlabo redzi, asinsriti, stimulē nieru un gremošanas trakta darbību, mazina risku saslimt ar ļaundabīgiem audzējiem un stiprina imūnsistēmu. Ogās atrasti arī tādi antioksidanti, kas aizkavē organisma novecošanos. Jauno šķirņu ogās vērtīgo savienojumu ir vairāk nekā meža mellenēs. Krūmmellenēs antioksidantu saturs ir tik augsts, ka to dienas deva ir jau 50g sulā vai 10-15 g žāvētās ogās.

Jaunākie Mičiganas universitātes sirds un asinsvadu Centra pētījumi liecina, ka mellenes var palīdzēt samazināt vēdera taukus un riska faktorus sirds un asinsvadu slimību gadījumos.

Mellenes ir antioksidantu saturošo produktu rindas

augšpusē – 5.vietā: aronijas, plūškoks, dzērvenes, upenes, mellenes (6552 ORAC vienības 100g.) piemēram, antocianīdi, vitamīni C, E, B grupa, varš, selēns, cinks. Antioksidantu kompleks palīdz atveseļot urīna sistēmu un stiprināt sirds un asisnvadu sistēmu

Ogas satur īpašas grupas antioksidantus – karotinoīdus un flavonoīdus, kas  papildina C vitamīna, E vitamīna un A vitamīna, selēna, cinka un fosfora palīdzību redzes veselības saglabāšanai un uzlabošanai. Redzes uzlabošanai britu lidotāji saņēma melleņu devu 2.P.K. laikā pirms nakts izlidojumiem.

Specifiskais komplekss no antocianīdiem, selēna, vitamīniem (A,B,C,E), cinka, nātrija, kālija, vara, magnija, fosfora mangāna u.c. var novērst un dziedēt neirotiskos traucējumus, novēršot deģenerāciju un nāves neironus, atjaunojot centrālo nervu sistēmu. Ir grūti noticēt, bet šīs ogas spēj izārstēt pat Alcheimera slimību, saglabāt un uzlabot atmiņas spējas.

Mellenes var kļūt par labu palīgu vēža ārstēšanas procesā, sevišķi resnās zarnas un olnīcu vēžu formās. Laboratorijas pētījumi uzrāda, ka melleņu produkti samazina vēža šūnu vairošanos un veicina vēža šunu apoptozi (programmētu šūnu nāvi)..

Pētījumi rāda, ka vērtīgo antioksidantu saglabāšanos veicina augsts glikozes un fruktozes saturs, kas ir antioksidanti, bet saharoze kā oksidants veicina ātru bojāšanos. Tas pamato glikozes-fruktozes sīrupa un žāvēto ogu perspektīvo ieguvi, izmantojot dzērvenes kā modificētāju –antioksidantu un antibakteriālo īpašību palielināšana. Pēc vairāku gadu eksperimentiem Pētnieciskā jaunsaimniecība „Gundegas” var ziņot par labiem un kvalitatīviem produktiem un tos piedāvāt interesentiem.

No ārzemju publikācijām izlasīja: Andris Špats, Dr.sc.ing.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.