Ko iesaka Pasaules zinātnieki cīņā ar Covid?

 Smagi izslimojot Covid-19 sekas – abpusējo plaušu karsoni, ievēroju nepatīkamu situāciju – uzrodoties apetītei un pie pilnīgā nespēka, pārtikā nav nekā no vitamīniem, antioksidantiem un t.s. “veselīgās pārtikas”. Tik ļoti gribējās kaut ko no dzērvenēm, zivīm, augļiem, dārzeņiem, ka nācās lūgt draugus palīdzēt.

Līdzīgs antioksidantu trūkums pārtikā bija modernā rehabilitācijas iestādē. Palātas kaimiņš no pansionāta stāstīja, ka tur pat gadiem neko no antioksidantus saturošām ogām, augļiem neesot redzējis.

Jau vismaz 20 gadus Pasaulē veselīgā pārtikā rēķina ne tikai kalorijas, bet arī antioksidantus ORAC vienībās uz 100 g.(www.oracvalues.com)

Pieaugušam dienas devā ir jābūt pēc dažādu zinātnieku domām 3000 – 5000 ORAC vienību vērtām. ASV Pārtikas un vecuma  iestāde rekomendē 5000 ORAC vienību dienā, Lielbritānijā – 3 500 ORAC vienību dienā pieaugušam cilvēkam. Pētījumi rāda, ka lielākas ORAC devas pārtikā nekaitē, jo tās tiek izvadīts caur nierēm par 5-kārtīgi pārsniedzot dienas devu, sasniedzot 25 000 ORAC vienību.

Sevišķu vērību vajadzētu pievērst imunitātei, ko pierāda 122 zinātnisko rakstu apskats:

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1876034120305670, publicēts Journal of Infection and Public Health, Immune response in COVID-19: A review, Volume 13, Issue 11, November 2020, Pages 1619-1629

Mohammad AsaduzzamanChowdhurya NayemHossainbMohammod AbulKashemc Md. AbdusShahidd AshrafulAlame , Daudzi novērojumi un pētījumi pierāda, ka Covid galvenais uzbrukuma mērķis ir imunitātes pazemināšana. Tā rezultātā aktivējas dažādas bakteriālas saslimšanas, hroniskas slimības.

Tāpēc galvenais uzdevums cīņa ar Covid ir imunitātes līmeņa uzturēšana un strauja tā atjaunošana pat pēc vieglas saslimšanas.

Zemāk citēju Zinātniskā apskata svarīgāko – rekomendējošo daļu, saglabājot atsauču Nr no oriģinālā apskata.

Saskaņā ar Pasaules Veselības organizācijas datiem veselīga pārtika un hidratācija ir ļoti svarīga. Indivīdi, kas lieto labi sabalansētu uzturu, ir veselīgāki ar spēcīgu imūnsistēmu un viņiem ir samazināts hronisku slimību, infekcijas slimību risks. Vitamīni un minerālvielas ir vitāli svarīgi. B vitamīns, nešķīst ūdenī, pasargā no inficēšanās. C vitamīns aizsargā no gripai līdzīgiem simptomiem [112]. Nepietiekams D vitamīna un E vitamīna daudzums var izraisīt koronavīrusa infekciju [113]. D vitamīnu var atrast saules gaismā, un E vitamīnu var atrast, piemēram, eļļā, sēklās un augļos. Nepietiekams dzelzs daudzums un liekais dzelzs var radīt risku [114,115]. Cinks ir nepieciešams imūnsistēmas uzturēšanai [116]. Galvenajai prioritātei vajadzētu būt ar proteīniem bagātam ēdienam, jo tam piemīt imūnās īpašības (imūnglobulīna veidošanās) un potenciālā pretvīrusu aktivitāte [[117], [118], [119]]. Tādēļ, regulāri ieturot maltīti, indivīdiem būtu jāēd augļi, dārzeņi, pākšaugi, rieksti, veseli graudi, kā arī pārtika no dzīvnieku izcelsmes produktiem (att. 9). Uzturā jāpatērē no augiem, kas satur A vitamīnu, un katru dienu jāizdzer 8 –10 tasītes ūdens. Nepareizs uzturs ir bīstams pacientiem ar COVID-19, un tādēļ jānodrošina pienācīgs uzturs [120,121]. Var patērēt arī augļu sulu, tēju un kafiju. Jāizvairās no pārāk daudz kofeīna, saldinātas augļu sulas, augļu sulas koncentrātiem, sīrupiem, frī dzērieniem un vēl dzērieniem. Uzturā jāpatērē nepiesātinātie tauki, baltā gaļa un zivis. Jāizvairās no piesātinātiem taukiem, sarkanās gaļas, vairāk nekā 5 g sāls dienā un pārstrādātas pārtikas ražošanas [122]. Kopā ar uzturu fiziskās aktivitātes ir vēl viens faktors. Indivīdiem jābūt aktīviem un regulāri jāveic fiziskie vingrinājumi, lai veicinātu imūnsistēmas darbību, un jānodrošina pareizs miegs [123]. Lai gan nav reģistrētas COVID-19 ārstēšanas zāles, hidroksihlorhīns un remdesivi tiek izrakstīti un ir daļēji efektīvi [124].

 Citā pētījumā ko pasūtīja Dubajas valdība un apstiprina valsts Veselības dienests par imunitāti raksta tieši rekomendāciju veidā.

https://www.dha.gov.ae/en/Covid19/Pages/Boostingimmunity.aspx

Citēju tikai daļu, ko tulko TILDE, jo kopēšana liegta, atbilst 26. augusta. 2921. dokumentam.

Imunitāte vai organisma dabiskā pretestība

Saskaņā ar to, kas līdz šim ir dokumentēts, gados vecākiem cilvēkiem un tiem, kuri slimo ar hroniskām slimībām, rodas smaga infekcija. Veseliem cilvēkiem slimība mēdz būt viegla vai vidēji smaga, taču tas viss ir atkarīgs no organisma pretestības un imunitātes.

 Mums jāatzīst, ka organisma imūnsistēma attīstās un nostiprinās, audzinot un rūpējoties dažādos dzīves posmos, kas sākas jau augļa stadijā. Ir (vairāki) veidi, kā palielināt imunitāti:

• pienācīgs uzturs: ēst līdzsvarotas maltītes

• lietot imūnsistēmu veicinošus pārtikas produktus, piemēram, antioksidantus un probiotikas līdzekļus;

 palieciet fiziski aktīvi

• atbilstoši iemigt

• izvairīties no stresa/mazināt stresu

• izvairīties no smēķēšanas

• regulāri lietot vakcīnas

• ievērojiet visus personīgās higiēnas un infekciju profilakses protokolus, tostarp biežu roku mazgāšanu, praktizējiet fizisku distancēšanu, ievērojiet visas higiēnas procedūras ēdiena gatavošanai un regulāri dezinficējiet mājas (īpaši bieži sastopamās virsmas).

Ziniet, ka jūsu spēcīgā imunitāte nepasargās Jūs no KOVID19, ja vien Jūs neievērosiet piesardzības pasākumus

Uzturs un imunitāte

Organisma imūnsistēma ir pirmā aizsardzības līnija pret infekcijas slimībā, 

lai efektīvi funkcionētu, tai nepieciešama veselīga un sabalansēta pārtika.

Daži pārtikas produkti, kas nodrošina imunitāti, ir:

• citrusaugļi, piemēram, greipfrūti, apelsīni, citroni u. c., uzlabo imūnsistēmas atbildes reakciju pret infekcijām.

• aminoskābes riekstos (valriekstu un mandelēs) un graudos (ķirbju sēklās un sezama sēklās) palīdz veidot slāpekļa oksīdu, kas atbalsta imūnās šūnas

• aknās atrasts vitamīns, saldie kartupeļi, burkāni un cinks, kas atrodas gaļā un jūras veltēs, piemēram, garnelēs, palīdz regulēt šūnu dalīšanos un uzlabo imunitāti.

• E vitamīnam, kas ir riekstos un augu eļļās, ir svarīga nozīme kā antioksidantam, un tas var mijiedarboties ar dažiem enzīmiem, kas atbalsta imūnsistēmu

• selēns, kas atrodams veselos graudos un jūras veltēs, piemēram, austerēs un C vitamīns, kas atrodams pārtikas produktos, piemēram, kivi un pipari, veicina imūnsistēmas darbību.

• Probiotikas piena produktos ietekmē imunitātes pastiprināšanos, samazinot vai kavējot infekcijas slimību rašanos

 Šos divus informācijas avotus (zinātniskais un Dubajas valsts rekomendācija) izvēlējos no ļoti daudzām publikācijām Pasaulē lai pierādītu Latvijas valsts “ārkārtas situācijas” ietvaros realizēto vienpusību,uzsverot vien pasīvo aizsardzību – maskas, izolēšanos telpās, liedzot zemnieku tirdziņus, nepiegādājot slimnīcām, pansionātiem, skolām veselīgu pārtiku un radot pastiprinātu baiļu stresa situāciju daudzu mēnešu laikā. Pat TV un radio nav bijuši  raidījumi par imūnās sistēmas nozīmi, bet bezgalīgi daudz ir iebiedējošie, stresu radošie un attiecīgi imūnas sistēmas graujošie, bet labi apmaksātie raidījumi!

Rezultātā papildus mirušos no Covid Latvijā  varam pieņemt 5%, kad virs vidējās mirstības daudzus mēnešus Latvijā bija 25% papildus mirušo. Tie ir tūkstošiem neizskaidrotu, nepamatotu upuru, ko veicināja mākslīgi veicināts stress, liedzot svaiga gaisa pasākumus, samazinot fiziskās aktivitātes bērniem un pieaugušiem, pat pastaigas, noliedzot veselīgu vietējo pārtiku!

 Latvijas Veselības ministrija, Labklājības ministrija klaji ignorē veselīgas pārtikas normas, kurās vajadzētu būt antioksidantiem vismaz 5 000 ORAC vienību. Slimnīcās, pansionātos, bērnu dārzos, skolās nekur nav nepieciešamo veselīgo augļu, ogu , ko piedāvā zemnieki, kuriem aizliegto tirgus dēļ jābankrotē ar pārpildītām saldētavām, pagrabiem.

 Savukārt  Zemkopības ministrs paraksta dokumentu, no kura dveš vienaldzība, atrakstīšanās, jo likumīgi viss esot kārtībā, jo eksistē “Zaļais publiskais iepirkums” un “Skolas auglis”, kas gādājot lai zemniekiem produkcija nonāktu slimnīcās, skolās, pansionātos. Kas faktiski notiek Latvijā, to viņi neredz un it kā nesaprot tautas iznīcināšanas plānu kopš 1992.g. (“Kā atriebties Latvijai par PSRS sagraušanu?”, Krievijas KGB projekts, publicēts  “Izvestija” un “LA”}.

Pārbaudot Valsts iepirkumus pa pēdējiem 13 mēnešiem  nav atrodams neviens pieprasījums pēc veselības produktiem – ogām, augļiem.

 Valsts vēl nesen izdalīja daudzus miljonus Labklājības ministrijai it kā “Covid seku mazināšanai”, bet nevienai vājinieku iestādei, pansionātam nekas priekš imunitātes uzlabošanas netikšot dots, jo par “pansionātiem jārūpējas pašvaldībām’, bet tur visi pašlaik ir norūpējušies par darba vietām, amatiem un nav laiks domāt…

  Es aicinu zemniekus nepadoties vietējam saprāta aptumsumam, jo mūsu antioksidantu produkti ir piedāvāti “Eiropas nākotnes“ projektam, ko atbalsta arī Eiropas Komisijas vadība jau 2 vēstulēs.

https://futureu.europa.eu/processes/Health/f/3/proposals/5283?locale=en

2021.08.26                                            Andris Ansis Špats, zemnieks, inženierzinātņu doktors

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.