viršu stādījumi un medus

Viršu medus purvos – Saulgriežu nakts vīzija

Andris Ansis Špats, Dr.sc.ing.

Pierasti zīmīgā laikā – nakts vidū 2:30 tieku pilnīgi pamodināts ar konkrētu darbības programmu galvā, ko “apspriedu”, šķiet, kādu laiku ar savu Padomdevēju. Par šādu jaunās Idejas nākšanas “kanālu” uz Zemi aprakstīja jau Mendeļejevs un citi zinātnieki ar anticipācijas spējām.

Saturs

  1. Viršu medus kā ražošanas nozares Idejas  argumenti un pamatojumi:
    1. Degradētie kūdras lauku apzaļošana, izmantošana
    2. Ekonomiskie apsvērumi viršu audzēšanai degradētos purvos
    3. Medus augu audzēšana
    4. Virši – (heather – вереск )-Pasaules literatūras īsā apskatā (pēdējā desmitgade)
  2. Viršu medus unikālās īpašības,
    1. Viršu medus ieguves ekonomiskais pamatojums ES
    2. Medus cena Pasaulē
      1. Krievijas un Baltkrievijas dati par viršu medu
      2. Medus cenas ES un Jaunzēlandē
      3. Vai skotu viršu medus tiešām labāk nogalina baktērijas nekā Jaunzēlandes “manuka” marka?

1.1. Degradēto kūdras lauku apzaļošana, izmantošana

    Degradētie kūdras lauki Latvijā esot 17 000 – 18 000 ha  ( dati no projekta LIFE Restore….).

Līdz šim pēc kūdras ieguves plašākā turpmākā teritorijas izmantošana bija :

  • ūdens rezervju atjaunošana mitrājos, ezeros, piemēram, Sedas masīvs,
  • zemnieku un uzņēmumu cenšanās audzēt lielogu dzērvenes (apt. 200 ha) un mellene (apt….ha).

Projektu “Degradēto purvu atbildīga apsaimniekošana un ilgtspējīga izmantošana Latvijā” (LIFE REstore, LIFE14 CCM/LV/001103) datu bāzes piemērs :   https://restore.daba.gov.lv/public/lat/datu_baze1/

No šī apjomīgā projekta samērā maz ir ticamu un pašlaik jau izmantojamu datu. Paši pārliecinājāmies par Projekta daļu  “Hidroloģiskā līmeņa stabilizēšana dabas liegumā “Laugas purvs” “ .

 No centrālā ezera iztekošo grāvju dekoratīvai aizbēršanai iztērēja vairāk par 25 000 eiro, bet faktiski tie bija daži dekoratīvi grāvju aizbēršanas gadījumi aiz jau ilgstoši esošiem zemnieku saimniecības izveidotiem – speciāli pret ledus spiediena izturīgiem, armētiem dambjiem. Zīmīgi, ka šo zemnieku darbu projekta autori nepieminēja pat Dabas lieguma “Laugas purvs” dokumentu izstrādē. Rezultātā centrālais ezers, upes “Višupe” atjaunošana ar zemnieku spēkiem tika …dokumentos noklusēta.

 Vēl dīvaināka bija biologu atteikšanās meklēt vietēja ezera saliņā dzīvojošos purva bruņurupučus – retumu Latvijā.

 Šī ES apmaksāta ar 1 milj. eiro LIFE Restore projekta  liielākā vērtība varētu būt esošo kūdras atradņu katalogs, norādot arī neizmantojamos, degradētos kūdras purvus 17 000 ha platībā, par kuriem Latvijai var nākties maksāt 76 500 000 eiro/gadā ( 17 000 X 75 eiro/ ha.g. X 60 eiro/t CO2) .

Protams, ka Latvijas valsts liels grēks ir dzērveņu audzēšanas un pārstrādes nozares bremzēšana, liedzot ES un Valsts piekritīgu atbalstu tieši attīstībai.  Šķiet, ka tie zemnieku pārstāvji, kuri bija dāsni subsidēti tagad bīstas no konkurences un entuziastu “jaunā viļņa”. Tikpat bremzējošs ir ZM ieviestais aizliegums zemniekiem privatizēt degradētos kūdrājus, ko Ulmanis pārdeva par simbolisku cenu – lai tik lauki attīstītos.

1.2. Ekonomiskie apsvērumi viršu audzēšanai degradētos purvos

Zināms, ka drīz ES pieņems maksājumu normas par degradēto purvu (pēc stāvokļa uz 1990.g.) apzaļumošanu lauksaimniecībā, mežu audzēšanā , rēķinot pēc samazinātā CO2 ekvivalenta cenas. Ja vēl 2021. gada sākumā CO2 tonnas cena bija aptuveni 25 eiro/t, tad patlaban – 2022.g. jūnijā CO2  tonnas cena ir vairāk par 60 eiro.

https://www.ecb.europa.eu/pub/economic-bulletin/focus/2021/html/ecb.ebbox202106_05~ef8ce0bc70.en.html

ES no degradētiem purviem rēķinā CO2 izmešus aptuveni 75 t/ha.gadā. Latvijā “Silavas” speciāli esot nomērījuši mazāk – aptuveni 35 t/ha gadā. BET… kādu CO2 ekv. izmešus noteiks pēc ES metodikas? Francija jau reiz zaudēja Eiropas tiesā pret kontroles mērījumiem no gaisa un satelītiem.

Tātad maksimāli 4500 eiro/ha, minimāli 2 100 eiro/ha var būt Latvijas valsts maksājumi par šiem cilvēku radītiem tuksnešiem..

Zināms, ka Latvijā ir 17 000 ha degradēto purvu, ko neizmanto – pat dzērveņu audzēšanai tos nepārdod zemniekiem. Savukārt par aptuveni 35 000 kūdras ieguvju “zaudējumiem”, bāleliņi ar Valsts lēmumu kompensēšot divas reizes lielākas summas!

Redzam, ka Latvija drīz maksās 34 miljonus līdz 48 miljonus eiro tikai par neizmantoto kūdrāju gruzdēšanu Saulē.

Virši no 1 ha var dot 200 kg +-50 kg viršu medu, kā cena Pasaulē būs aptuveni  50 eio/kg (apsvērumi sk. zemāk). Labu ienākumu nodrošinātu jau vidējā medus Pasaules cena 25 eiro kg, jo no 1 ha iegūstam ražu 5 000 eiro vērtībā.

KOPĀ iespējamie maksājumi par CO2 2100 – 4500eiro + reāla raža no 1ha 5000 eiro = 7000 eiro līdz 9000 eiro kopējie ieņēmumu no 1ha. Tas rāda, ka jau 5 -10 ha zemnieku sētai būtu perspektīvs un interesants Valsts dāvinājums

Šeit jāņem vērā zināmā informācija no dzērveņu audzēšanas lauku izveides metodes un izcenojumi, kur virši parasti ir kā nezāle.

Skatos t.s. ´“Nacionālo programmu biškopībā” un neredzu neko no iespējamās izejas uz Pasaules tirgu ar viršu medu – neredzu. Tas rāda ļoti zemo zināšanu līmeni ZM un arī LLU. Atceros, ka Smiltenes tehnikumā jau 1960.g. mācīja par perspektīvo bišķopības nozari, kurai tagad kaitē “ķīmijas piekritēji”.

 Tālāk vajadzētu būt tehnoloģiski jautājumu, bet… dažus no tiem “atkoda” jau dzērveņu audzētāji, bet dažas tehniskās idejas ar prieku “špikos” nedraugi LAD un ZM – kā jau politiķu izveidotā “zaglīgo latviešu valstī”…

1.3. Medus augu audzēšana

Medus ieguves tehnoloģijai Latvijā ir senas saknes, bet par viršu audzēšanu ir maz, piemēram, grāmatā “Nektāraugi”. Biškopību un medusaugu audzēšanu subsidē arī ES programmu dokumenti un Latvijas nolikumi  pa subsīdijām , sevišķi apaudzējot degradētos purvus. https://www.strops.lv/attachments/article/66/Nektaraugi.pdf

Pietiekoši daudz literatūras, rekomendācijas ir rodamas krievu un angļu valodās.

 Der atcerēties, ka  lielogu dzērvenes ( oxicocca macrocarpon Lindl. ) 10- 20 cm krūmiņi  un virši (Calluna vulgaris)  30 – 70 cm augsts ēriku dzimtas pundurkrūmi ar līdzīgu dzīves ciklu.. Tāpēc tā audzēšanā ilgtermiņā ir jāpāŗņem Latvijas dzērveņu audzētāju pieredze un jāmācās no Pasaules tradīcijām.

1.4. Virši Pasaules literatūrā

Sila virsis, arī Parastais virsis (latīņu: Calluna vulgaris) – mūžzaļš 30 – 70 cm augsts ēriku dzimtas pundurkrūms. Ļoti bieži sastopams smiltājos, priežu silos, sausos krūmājos, izcirtumos. Stumbrs pacils, koksnains, ļoti zarains. Lapas pretējas, vienkāršas, sēdošas, īsi lineāras, virspusē ar rieviņu, apakšpusē ar šķautni, uz vecākām stumbra daļām līdz 0,4 cm garas. Zied no jūlija līdz septembrim. Ziedi atliekušies vai nokareni, veido gandrīz vienpusīgu ķekaru. Ziedu kātiņi jauno, pūkaino zariņu lapu žāklēs. Pie zieda pamata 4 zaļas pieziedlapas – ārkauss. Kauss dalīts 4 daļās, violeti rožains, retāk balts, spīdīgs, kauslapas ieliekušās, gareni olveidīgas, noapaļotas, garākas nekā vainaglapas. Vainags zvanveida, vainaglapas 4, bālgani violetas, retāk baltas. Putekšņlapas 8. Auglenīca augšēja, ar 2 sēklaizmetņiem katrā ligzdā. Auglis – ieapaļa, pūkaina pogaļa. Nektāraugs. Viršu ziedšanas laikā bišu dravas novieto viršājos, un bites tur gūst labu ienesumu.  Latvijas tautas medicīnā lieto kā diurētisku līdzekli, nieru un urīnpūšļa slimību ārstēšanai, kā nomierinošu līdzekli pret neirastēniju un bezmiegu, ārīgi lieto apdegumu dziedēšanai.,

Latviski: sila virsis; angliski: Heather; vāciski: Heidekraut; krievu: вереск обыкновенный

2. Viršu medus unikālās īpašības

Manuka medus no Jaunzelandes jau sen tiek slavēts kā veselības brīnums, kas palīdz samazināt augstu holesterīna līmeni un ārstēt kuņģa-zarnu trakta problēmas, lai atrisinātu pinnes. Manuko medum etiķeti rotā: “augsta antimikrobu aktivitāte”, “augsta antioksidantu aktivitāte”,  “probioticu un prebiotiku aktivitāte”.

Tagad ir pienācis laiks aizstāt dārgo  manuka medu (US$ 55/kg Jaunzelandē = 52 Eiro/kg) ar jaunatklāto īru viršu medu (24 mārciņas/kg X 1,17 =.28 Eiro/kg.

 Dublinas pilsētas universitātes un Dublinas Trīsvienības koledžas zinātnieki  ir atraduši īru viršu medu, kas satur dažādus ieguvumus veselībai (2018.g. publikācijas).

https://www.google.com/search?q=Move+over+Manuka!+A+cheaper%2C+heather+honey+h

Irish heather honey a 'superfood' with same benefits as manuka honey | Newstalk

Zinātnieki savāca un analizēja 131 Īrijas medus paraugus tieši no biškopjiem laikā no 2013. līdz 2015. gadam no 78 vietām visā Īrijā. Lielākā daļa (124) bija daudzziedu medus (55 no pilsētām, 69 no lauku vietām); trīs bija viršu medus; divi bija ievu medus un divi bija rapšu, medus.

Zinātnieki paskaidroja: “Medus ar tumšu krāsu parasti ir augstāks TPC (kopējais fenola saturs) un tādējādi lielāka antioksidanta spēja. Pilsētas daudzziedu medum bija augstāks TPC nekā lauku daudzziedu medum. Īru viršu medum bija augstākais TPC no visa Īrijas vienas izcelsmes medus, un tam bija augstāks TPC nekā Manuka medum. Medus krāsa korelē ar elektrisko vadītspēju un ar TPC, lai gan efejas medus bija izņēmums.”

 Dr Blánaid White no Dublinas pilsētas universitātes teica: “Ļoti aizraujoša ir iespēja noteikt, ka īru medū ir augsts fenola saturs un jo īpaši tas, ka Īrijas viršu medus saturs ir salīdzināms ar Manuka medu. Mūsu pētījumi liecina, ka īru medus ir augstas kvalitātes produkts un kaut kas tāds, kas mums patiešām būtu jāvērtē. Īrijā pieaug interese par biškopību un medus ražošanu, un mēs esam priecīgi, ka varam to atbalstīt.

Profesore Džeina Stouta, Dublinas Trīsvienības koledža, sacīja: “Tā kā bites var meklēt barību pat vairāku kilometru attālumā no stropiem, pārtikas avotu, ti, ziedu, pieejamība plašākā ainavā ietekmē to, ko bites savāc un iekļauj savā medū. Medus sastāva atšķirību atrašana starp pilsētas un lauku stropiem, iespējams, atspoguļo ziedu pieejamības atšķirību Īrijas pilsētu un lauku apvidos.

Rezultāti ir publicēti prestižajā žurnālā Food Chemistry . Pētījumu vadīja Ph.D. studente Saorla Kavanagh (Ķīmijas zinātņu skola un DCU Ūdens institūts) un viņu uzraudzīja vecākie akadēmiķi Dr Blánaid White (Ķīmijas zinātņu skola, DCU) un profesore Džeina Stout (Dabas zinātņu skola, Dublinas Trīsvienības koledža). Finansējumu nodrošināja Īrijas Pētniecības padome, un medus paraugus ziedoja biškopji visā Īrijā.

Nopietni un plaši pētījumi ir pierādījuši viršu medus iedarbību uz vairākām baktērijām 

https://www.google.com/search?q=Antibiofilm+Activity+of+Heather+and+Manuka+Honeys

  Šī ir tiešsaites publikācija no 2020.g. 15. decembra, kur izmantoti vairāki pašu pētījumi Antibiotics (Basel). 2020 Dec; 9(12): 911.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33334017/

Antibiofilm Activity of Heather and Manuka Honeys and Antivirulence Potential of Some of Their Constituents on the DsbA1 Enzyme of Pseudomonas aeruginosa

Oscar Shirlaw,1,† Zara Billah,1,† Baraa Attar,1 Lisa Hughes,1 Rana M. Qasaymeh,1 Veronique Seidel,1,* and Georgios Efthimiou2,*

Ir vērts citēt šo autoru plašo  pētījumu īsu kopsavilkumu.

“Viršu medus ietekmi uz bioplēvju veidošanos pārbaudīja Staphylococcus aureus , Pseudomonas aeruginosa , Escherichia coli , Klebsiella pneumoniae , Enterococcus faecalis , Salmonella Enteriditis un Acinetobacter baumanii , salīdzinot ar Manuka medu. Ar 0,25 mg/ml viršu medus kavēja bioplēves veidošanos S. aureus , A. baumanii , E. coli , S. Enteriditis un P. aeruginosa , bet veicināja E. faecalis un K. pneumoniae augšanu.biofilmas. Manuka medus kavēja bioplēves veidošanos K. pneumoniae , E. faecalis un S. Enteriditis , A. baumanii , E. coli un P. aeruginosa , bet veicināja S. aureus bioplēves veidošanos. Molekulārā dokošana ar Autodock Vina tika veikta, lai aprēķinātu Manuka un Heather medus sastāvdaļu paredzamās saistīšanās afinitātes un ligandu efektivitāti PaDsbA1, kas ir galvenais enzīms, kas kontrolē pareizu virulences proteīnu locīšanu Pseudomonas aeruginosa .. Vairākas sastāvdaļas, tostarp benzoskābe un metilglioksāls, kas atrodas Heather un/vai Manuka medū, atklāja augstu ligandu efektivitāti mērķa enzīmam. Tas zināmā mērā palīdz atbalstīt P. aeruginosa bioplēves veidošanās samazināšanos, kas novērota šādiem medus veidiem.”

 2.1. Viršu medus ieguves ekonomiskais pamatojums ES

Viršu medus iegūšana ir rūpīgs process , kas prasa tikpat daudz pūļu no biškopja kā ar darba bitēm. Pirmajos ražošanas posmos viršu koku nektārs satur lielu daudzumu šķidruma, kas ir jāiztvaicē. Pēc sīrupa izvēdināšanas ar spārniem bišu strādnieki rūpīgi iepako medu savā šūnā. 

Problēma rodas, kad biškopis ierodas novākt ražu. Viršu medus, ir neticami biezs un želejveidīgs . Tie neiztek no neviena trauka tāpat kā citi veidi, un tos nav viegli iegūt no šūnām. 

Tradicionālo metožu vietā turētājam ir uzdevums izgriezt medu blokos. Viņš, visticamāk, tos pārdos, jo tie ir cietā formā, bet par paaugstinātu cenu. Tāpēc nereti viršu medus iegāde ir diezgan dārga .

Viršu medus ražošanas process ir diezgan sarežģīts, jo tas satur vairāk ūdens nekā jebkura cita veida medus. Ūdens saturs nedrīkst pārsniegt 23% (jo mazāk, jo labāk), tāpēc pēc presēšanas tas ir jāsašķidrina un jāpārbauda.

Viss process ir īpaši izaicinošs, bet gala rezultāts – viršu medus, noteikti ir tā vērts.

Viršu medus parasti ir tumša dzintara krāsā  un bieži ar sarkanu vai oranžu nokrāsu. Tam ir intensīvs aromāts , kas apvieno augļu un koksnes smaržas ar stingru, bet maigi saldenu garšu un pikantu pēcgaršu.

Jautrs fakts: Viršu medus izmantots unikālu skotu ēdienu , tradicionālu desertu un gardu un neparastu dzērienu pagatavošanai – tas ir viena no skotu liķiera “Drambuie” sastāvdaļām!

Īrijai ir sena kvalitatīva medus ražošanas vēsture, un līdz 20. gadsimta vidum tā bija galvenā kombinētā medus eksportētāja. Bites bijušas arī nozīmīgs atbalsts augļu dārzu un ogulāju apputeksnēšanā. Lai gan medus ir galvenais bišu audzēšanas produkts, pastāv arī komerciāls tirgus bišu saimju un apaugļoto bišu māšu ražošanai. Biškopja gadā ir ļoti skaidri sezonas uzdevumi un darbaspēka prasības medus ražošanai. Medu var ražot tikai spēcīgas bišu saimes, tāpēc bišu veselība un audzēšana ir prioritāte. Piemeram grāmata: “Bee Keeping and Honey Production – Teagasc _ Agriculture and Food Development Authority”, kas publicēts:  https://www.teagasc.ie/rural-economy/rural-development/diversification/bee-keeping

Dažas atzinas no šī darba:

  • Īrijā visa saražotā medus vērtība 2019. gadā pēc DAFM aplēsēm bija 4 296 000 eiro, pamatojoties uz 205 tonnu saražoto daudzumu (vidējā vērtība 20,95 eiro/kg). 2016. gadā Īrija importēja 4086 tonnas medus.
  • Medus vairumtirdzniecības cena tiek lēsta EUR 10 460 par tonnu vai vairāk atkarībā no medus veida. Īrijā ir neliels skaits lielāku profesionālo medus ražotāju un aptuveni 3000 reģistrētu biškopju.
  • Teagas ir aprēķinājis vidējo ražu trīs gadu laikā, proti, 20 kg gadā no viena stropa. Medus raža katru gadu atšķiras atkarībā no laikapstākļiem, atsevišķās kolonijas ģenētikas un lopbarības apvidū. Kompetentam nepilnas slodzes bišu turētājam jāspēj pārvaldīt līdz 150 saimēm (atsauce. Bišu audzētāju asociācija, Apvienotā Karaliste). Rentabilitāte būs atkarīga no izmēra, efektivitātes un apjoma radītiem ietaupījumiem.
  • Pēc ekstrakcijas medu var uzglabāt noslēgtos traukos, lai vēlāk to apstrādātu. Tas var ietvert dažādu partiju vai dravu medus sajaukšanu, lai iegūtu viendabīgu produktu. Medus dabiski sacietēs, un, iespējams, pirms iepildīšanas burciņās, tas būs jāsilda tam paredzētā vienībā vairākas dienas. Medus iepildīšanu un marķēšanu var pabeigt ar rokām vai automatizēti. Medus ieguve un apstrāde jāveic sanitāros apstākļos. Īpaša medus māja ir vērtīga, lai ievērotu stingrus pārtikas apstrādes tiesību aktus un nodrošinātu produkta kvalitāti. Medus apstrādes telpām jābūt labi apgaismotām un izolētām, ar nomazgājamām sienām, grīdām un griestiem. Būs nepieciešams pietiekami daudz vietas liela daudzuma  kastu un aprīkojuma uzglabāšanai un pārvietošanai, kā arī cirkulācijas telpa. Pārtikas drošības noteikumi medum tiek piemēroti visā ES. Ražotājiem jāievēro stingri pārtikas produktu ražošanas un marķēšanas standarti

·       Īrijā DAFM nodrošina atbalstu un ikgadēju kapitāla dotāciju atbalstu 40% apmērā atbilstošai attīstībai. Vietējais uzņēmumu birojs var sniegt atbalstu biškopības komercuzņēmumu attīstībai.

Viršu lauka ražībā Īrijā, Skotijā nav aprakstīta. 

2.2. Medus cena Pasaulē

2.2.1. Krievijas un Baltkrievijas  dati par viršu medu

Dažādos pētījumos krievu valodā var atrast medus ieguvi no lauku platības.

Krievija ziņo  par medus ražu no blīvi saaugušiem viršu laukiem150-200 kg/ha, Ukraina ziņo 200-300 kg/ha. 

Strops dienā ienes 2 10 kg/dienā, bet biežāk 5-6 kg/dienā. 

Sezonas raža uz spēcīgu stropu var sasniegt 65 kg, bet labu ražu uzskata 30 kg /sezonā.

https://ylejbees.com/medonosy/726-veresk-obyknovennyj-medonos

Krievijas, Baltkrievijas pētnieki raksta, ka medu purva virši vairāk ražo 3.-6. gados, bet pēc 8. gada raža sāk kristies.

Medus ražu ļoti ietekmē nokrišņi. Lietainā vasarā medus vairāk ir smilšainā augsnē, bet sausās vasarās – kūdrājā augošiem viršiem Tas rāda , ka svarīgs ir augsnes slīpums un meliorācija.

Vēl daži dati par ražošanu: 1. Stropa ienesums no viršu laukiem dienā 2-10 kg, sezonā maks. ienesums no spēcīga stropa  60 -65 kg viršu medus. 

2.2.2. Viršu medus cena ES un Jaunzēlandē

Jebkura medus veida ir saistīta ar tā kvalitāti:

1.    Jaunzēlandē Pasaulē populāro antibiotisko un antioksidantu medu “manuko” marku tirgo par US$ 55/kg.

Turpat parasto – ne manuko medus cena US$ 20 kg ( 2021.g. dati). 

Tātad, 2- 2,5 reizes atšķiras cena starp medus šķirnēm.

2.    Piemēram , Amazon piedāvā manuko medu 259 g burciņās par US$ 59,16, bet pļavu ziedu medu par US$ USD 32

Īrijas speciālisti pamatojoties uz viršu medus īpašību pētījumiem, salīdzinot ar manuko medu aktīvi aicina arī viršu medus vērtību pielīdzināt Jaunzēlandes medum.

 Krievu valodā par dažādu medu veidu īpašībām ir daudz populāri raksti, bet tieši par viršiem ir grāmata:

https://ylejbees.com/produktsiya-pchelovodstva/927-vereskovyj-med

Par viršu medu  krievu valodā  raksta, ka tam labas anti mikrobu īpašības, satur daudz minerālvielu un mikroelementu, tāpēc tas līdzīgs Pasaulē slavenam manuko medum.

Tautas tradīcijās viršu medus ieteikts sievietēm, bērniem un vīriešiem, bet ļoti efektīgs tas kakla un bronhu iekaisumu gadījumos, pat pie astmas tas palīdzot. Sevišķi kvalitatīvs ir viršu medus, ko iegūst ar presēšanas palīdzību , ko var redzēt pēc daudzu gaisa burbulīšu klātbūtnes. Medus sviedē iegūst nepilnīgi nobriedušu viršu medu vai to uzsilda 20-30C, tāpēc tas nesatur gaisa burbulīšus un nav tik kvalitatīvs kā presētais medus. Jaunu medu pēc tā izsviešanas var nogatavināt 20 – 30C turot vaļējā traukā 7- 10 dienas.

Viršu medus kvalitātes kontrole pircējam nav vienkārša. Vispirms tam jābūt biezam un no burciņas neiztek 2 minūtes. Otrkārt, sīkie gaisa burbulīši ir visā masā, ne tikai virsējā daļā. Virspusē burbulīši sakrājas pie karsēta medus, vai ja medus ir bijis pārāķ mitrs un sācis rūgt. Mikroskopā redzams, ka viršu medus satur daudz adata veida kristāliņu, kādu nav nevienā medus veidā.

 Produktu viltotāju iespējas Pasaulē ir lielas, sevišķi ja pārejot no parastā medus uz manuko gūst 100% peļņu. Tāpēc visdrošāk medu pirkt tieši no bitenieka un …izmantojot dabīgo precīzo aparātu – ožu, jo viršu medus smaržo tāpat kā viršu ziedi.

2.2.3. Vai skotu viršu medus tiešām labāk nogalina baktērijas nekā Manuka?

Ir izteikti daudzi veselīguma apgalvojumi gan par Skotijas viršu medu, gan Jaunzēlandes manuka medu. Turpiniet lasīt, lai uzzinātu, ko jaunākie pētījumi saka par šo divu superproduktu antibakteriālajām un ārstnieciskajām īpašībām.

Skotijas viršu medu gatavo bites, kas savāc nektāru no augustā Skotijas augstienē ziedošiem viršiem. Tāpat kā visiem medus veidiem, viršu medum piemīt antibakteriālas īpašības, kas padara to par labu dabisku līdzekli brūču un griezumu ārstēšanai. Tomēr pāris britu laikraksti nesen publicēja rakstus , kuros drosmīgi apgalvoja, ka Skotijas viršu medus patiesībā ir labākais medus baktēriju iznīcināšanai , pat labāks par ļoti slavēto – un ļoti dārgo – manuka medu. Šie apgalvojumi ir balstīti uz pētījumu, kas publicēts 2013. gadā žurnālā The Veterinary Journal , kurā tika pārbaudīta vienpadsmit medus veidu spēja iznīcināt mikrobus.

Šajā pētījumā medus paraugu antimikrobu aktivitātes tika novērtētas pret 10 baktērijām, kas iegūtas no zirgu brūcēm. Šīs baktērijas bija pret meticilīnu rezistentais Staphylococcus aureus (MRSA) un Pseudomonas aeruginosa , divi patogēni mikrobi, kas ir saistīti ar vairākām grūti ārstējamām infekcijām cilvēkiem.

Astoņi no desmit pārbaudītajiem produktiem bija efektīvi pret visām 10 baktērijām koncentrācijās no <2% līdz 16% (v/v). Skotijas viršu medus, kas uzrādīja spēcīgāko antibakteriālo iedarbību starp pārbaudītajiem produktiem, aizkavēja visu patogēno baktēriju augšanu pat zemā koncentrācijā. Šajā pētījumā Skotijas viršu medus darbojās pat labāk nekā manuka medus .

Bet tur ir āķis: viršu medus darbību nodrošina gandrīz tikai ūdeņraža peroksīds, dabā sastopama ķīmiska viela, ko ražo noteikti medū esošie fermenti. Diemžēl šos fermentus viegli iznīcina siltums, gaisma un ķermeņa šķidrumi. Turpretim manuka medus lielāko daļu antibakteriālā spēka iegūst no savienojuma, ko sauc par metilglioksālu jeb MGO. Šis mikrobus iznīcinošais savienojums ir ļoti izturīgs pret karstumu un gaismu, tāpēc tiek uzskatīts par ārkārtīgi stabilu.

Vai Manuka medus ar augstu UMF saturu joprojām ir labāks par viršu medu?

Turklāt 2012. gada pētījums liecina, ka manuka medum, kas satur ārkārtīgi augstu MGO līmeni, patiesībā var būt spēcīgākas antibakteriālas īpašības nekā Skotijas viršu medum. Šis pētījums atklāja, ka visiem pārbaudītajiem manuka medum ar augstu MGO saturu bija spēcīgāka kopējā antibakteriālā aktivitāte nekā Skotijas viršu medum . Tika konstatēts, ka grieķu priežu medum ir lielāka mikrobu iznīcināšanas spēja nekā viršu medum. Tomēr viršu medus pārspēja visus citus šajā pētījumā iekļautos medus, tostarp Austrālijas eikalipta medu, Jorkšīras medu, Jaunzēlandes dižskābarža medu, Spānijas apelsīnu ziedu medu un nedaudz citu izplatītu un dažus retāk sastopamus medus.

Gan Jaunzēlandes manukai, gan Skotijas viršu medum piemīt ļoti spēcīgas antibakteriālas īpašības, un abi ir izpelnījušies savu reputāciju kā ārstniecisks superprodukts. Tomēr nav skaidras atbildes uz jautājumu “kurš no tiem ir labāks antibakteriālā un ārstnieciskā spēka ziņā”, jo tādas lietas kā apstrādes metodes un uzglabāšanas apstākļi var izraisīt ievērojamas atšķirības šo divu veidu medus antibakteriālajās īpašībās.

Turklāt, ņemot vērā ievērojamās MGO satura atšķirības, daži manuka medus ir daudz efektīvāki mikrobu iznīcināšanā nekā citi. Manuka medus ar augstu MGO līmeni parasti tiek marķēts kā “UMF Manuka medus” vai “Active Manuka Honey”.

.

SAISTĪTIE RAKSTI

GRĀMATA, KAS JUMS VARĒTU PATIKT

Lorēna Federa, atzīta ārste un holistis kās veselības eksperte, ir apkopojusi savas zināšanas iedvesmojošā grāmatā visiem medus mīļotājiem. Cooking Well: Honey for Health & Beauty piedāvā vairāk nekā 75 uz medu balstītas receptes labākai veselībai, skaistumam un uzturam . Lai pasūtītu Federa grāmatas kopiju, apmeklējiet vietni Amazon

Aktualas publikācijas Online 2020.

https://www.google.com/search?q=Antibiofilm+Activity+of+Heather+and+Manuka+Honeys+

Antibiotikas (Bāzele). 2020. gada decembris; 9(12): 911.

Publicēts tiešsaistē 2020. gada 15. decembrī . doi:  10.3390/antibiotics9120911

PMCID: PMC7765399

PMID: 33334017

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.