Dižbrūkleņu Talkas 2021 ir jau klāt!!!!

Skatos kalendārā – sestdien jau 11. septembris un jau 3 šķirnes mūsu ogu eksperte Līvija saka : “Ir lasāmas 3 šķirnes “Anda”, “Kalnciema” un “Ben Lear”

Ar katru dienu ogas kļūst tumšākas un tas nozīmē, ka vairojas antacianīdu savienojumi, respektīvi, pieaug ogu spēks palīdzēt sirds slimniekiem un arī vēža slimniekiem pie ķīmijas terapijas.

Nesen analizēju ieteikumus no Pasaules Veselības organizācijas (PVO), Pasaules zinātniekiem. Viņi šīs pandēmijas laikā iesaka katram vispirms rūpēties par savu vispārējo imunitāti, aktīvi dzīvojot svaigā gaisā, vairojot pozitīvas emocijas, labs miegs un veselīga pārtika, kurā ir pietiekami daudz vitamīnu un antioksidantu. Jāatceras, ka kaitīgi imunitātei ir ilgstošs stress, smēķēšana, Protams vakcīnā palīdz, bet tā ir speciāli pret šo vīrusu, ja būs cits , tad nepieciešam būs jauna vakcīna. 

 Turklāt, noskaidrots, ka šim vīrusam mērķis ir tieši imūnā sistēma un kā sekas tad var būt tās pakāpeniska pazemināšanās līdz kāda slimība “uzrodas”. Tāpēc pat pēc vieglas Covid uzbrukuma imūnai sistēmai ir jāpalīdz cik nu ir iespējams katram pašam.

 Katra vecmāmiņa var salasīt pietiekoši daudz , lai mazbērns brokastīs dabūtu savus 10-20 gramus dzērveņu. Zinātnieki pētīja, ka tik maza deva jau piedod mūsu gļotādām spēju atgrūst baktērijas un droši varam iet sabiedrībā uz 10 stundām. Pusdienās derētu 10 g sukādes un tad būsim aizsargāti līdz vakaram.  

Lūdzu Veselības, Izglītības, Labklājības ministrijas atvērt programmu “Dzērveņu produkti skolēniem”- līdzīgi kā ASV kopš 2015.g. ir kečups un žāvētās “dzērveņu rozīnes” skolu pārtikā. Saņēmu atrakstīšanas vēstules un “gudrākās” bija teiks, ka tas esot dārgi, ka tas ir Zemkopības ministrijas kompetencē, ka esot priekš tā “iepirkumi”.

Redzu, ka nevienā slimnīcā nav nedz dzērveņu, nedz upeņu, nedz smiltsērkšķu. Tos nepieprasa nedz Valsts, nedz pašvaldības iepirkumos priekš pansionātiem, bērnu dārziem, slimnīcām, skolām! Tajā pašā laikā zemnieki savus labumus… eksportē uz citām – gudrākām valstīm, kaut spējam pašlaik saražot vien labi ja 1/5 daļu, ko vajadzētu vispārējai veselībai tautā.

 Skaudri redzu to, ka specifiskai un īslaicīgai imunitātei Valsts tērē ļoti daudzus miljonus, bet tautas vispārējai imunitātei vispār nepiegriež vērību, jo nelasa Pasaules un sen senās tautu gudrības! Rezultātā statistika klusi uzrāda, ka papildus mirstība ir lielāka par 25%, kurā  Covid upuru ir labi ja 1/5 da;ža – 5%, bet mūs biedē ik dienas ar Covid upuriem!

Lūk, skolēnu iebiedēšanai un stresam izmanto testēšanu, tērējot vairākus miljonus eiro, kad skolēniem ikdienas pārtikā dzērvenes pasargātu no saslimšanas ir bagāto, ir trūcīgs bērnus un pietiktu ar 900 000 eiro!

Mēs esam priecīgi, kad mūsu ilggadīgie talcinieki zvana un ziņo, ka viņu ģimenēs visi veseli!

Daudzi to nezina, ka pie mums var lasīt vecos laukos ar “vācelītēm”, “šaupelītēm” vai “zviedru kombainiem”.

Dižbrūkleņu zviedru kombains

Plats lasāmais ir piemērots vīru spēkam un mūsu saimniecībā rekords ir Armandam – 440 kg dienā. Kundzēm ir labs Zviedrijā ražotā vācelīte, kurā gan iepriekš ir jāielīmē rokturis. Arī stieples “pirksti” ir vidū nedaudz jāsaplacina, lai lapiņas un zariņi vieglāk izslīd cauri, atstājot ogas vācelītē. Veikalos esošās “vācelītes” ar plastmasas zariem mūsu biezoknī ātri vien zaudē “zobus”, tāpēc tos atstājiet citām ogām. Protams, arī metāla zobi” tiek locīti, kastīte salauztam, bet tas notiek tikai dažām, niknām dāmām.

Parasti starp talciniekiem laukā notiek intensīva recepšu apmaiņa. Daudzi jau mājās prot gatavot sukādes, kompotus. Taču interesantākas ir kompozīcijas: dzērvenes sagrieztas vai sablenderēts ar nelielu medus daudzumu – ne vairāk par 300 g uz 1 kg ogu, jo dzērvenēs pašās ir dabīgie konservanti un medus pat uz simtiem gadu spēj iekonservēt. Šādā veidā visas vērtīgās vielas saglabājas vairākus gadus tāpat kā sukādēs.

Mūsu saimniece šogad izmēģināja 3 receptes, kur ½ ir dzērvenes, bet otra ½ ir vai nu zemenes , vai avenes. Pirmkārt, pat pie cukura 300g/kg ogu, ievārījums vai pasterizētie joprojām stāv siltā vietā, otrkārt, no 3 cukura daudzumiem, izrādās, katram ir savi piekritēji.

Tiekamies jau 11.09. Laugas ( līvu val.- akaču) purva dzērveņu – dižbrūkleņu laukos lai priecātos par ražu un savāktu savai ģimenītei veselību stiprinošo Dabas dāvanu!

3 komentāru par “Dižbrūkleņu Talkas 2021 ir jau klāt!!!!

  1. Andris Ansis

    Atbildes uz jauno talcinieku jautājumiem. Pie dzērveņu laukiem jūs sagaidīs darbu vadītāja Līvija ( tel. 28325997) un ierādīs lauku. kuras šķirne jums vajadzīgas – pasakiet uzreiz. Zeme – kūdrājs un lauks ir sauss, jo ik pēc 20 m ir grāvji. Ogu savākšani vēlams zems, plats grozs no kura sabērsiet tīkliņa maisos pa 20-30 litri. Iepriekš jāpiesaka autobusi, lai rezervētu stāvvietu. Andris Špats, tālr 2612 8457

  2. Aivars Legzdiņš

    11.09.2021. ir jau vakardiena! Kā klājās talciniekiem, jautājiet Līvijai vai pašam Andrim Ansim Špatam!
    Draugi, priekšā vēl vairākas nedēļas nogales septembrī un, iespējams, gada galvenais notikums Lauga purvā – Lielā Skolotāju dienai veltītā talka ar Svētku koncertu un koru sadziedāšanos!
    Aivars Legzdiņš Bauskas pusē Vecsaules pagastā.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.