Latvijas Valsts Prezidentam – Lielās talkas patronam

Pamatojoties uz informāciju, ka jūs esat piekritis būt par patronu Lielajai talkai, kurā arī pats piedalīsieties, ierosinu izteikt savas domas un priekšlikumus likumu pilnveidošanai par talku problēmu Latvijā:

  1.  Talkas kā kopdarba veidu Latvijā pašlaik nepieļauj Darba likums.
  2.  Talkas kā tautas senu tradīciju neatļauj VID, draudot zemniekiem ar lieliem sodiem, jo talcinieki nav noformēti darbā – „ābolu talkās”, „ogu talkās”, „kartupeļu talkās”, „burkānu talkās” u.c.
  3. Nepieciešams likumos atjaunot „Breša laikā” un vēlāk spēkā esošo:
      • Zemnieks drīkst saukt palīgā lielos darbos talciniekus;
      • Zemnieks drīkst par palīdzību norēķināties ar savu produkciju;
      • Talcinieki un talku produkcija nav apliekami ar nodokļiem.

Pamatojumi:

  1. Latvija 90.-to gadu sākumā parakstīja starpvalstu „Konvenciju par bioloģisko daudzveidību”, kur 8. pantā teikts:
    „Saskaņā ar savu valstisko jurisdikciju respektēs, saudzēs un saglabās pamatiedzīvotāju un vietējo kopienu ar tradicionālo dzīvesveidu uzkrātās zināšanas, jauninājumus un praktisko pieredzi bioloģiskās daudzveidības saglabāšanā un ilgtspējīgā izmantošanā, kā arī veicinās to plašāku pielietošanu. Atzīs un iesaistīs šo zināšanu, jauninājumu un prakses turētājus šo zināšanu pielietošanā, sekmēs šādu zināšanu, jauninājumu un pieeju izmantošanas rezultātā iegūto labumu taisnīgu sadali;”
  2. Vēsturnieks Arveds Švābe grāmatā „Pagasta vēsture” , 1922. (303,304.lpp.) citē G.Stenderu „Lettifches Lexicon” , 1789.g.- „Par talku sauc kopā salūgtus strādniekus un strādnieces, kurus pēc darba dūšīgi uzcienā.”
  3. A.Hūpelis 18.g.s. rakstījis:” „Spiedīgā gadījumā muiža rīkoja talku ar kopīgu ēšanu, dzeršanu un vakarā deju pie somu dūkām.”
  4. A.Švābe uzskata: „Paradums organizēt plašus kopdarbus no kaimiņu sētu jauniešiem pastāvēja jau pirms zviedru laikiem kā ieradumu tiesību institūts. Talkas sakarā ar brīviem zemniekiem vēl izmanāmas 16.g.s. sākumā”.
  5.  E.Dunsdorfs, A.Spekke: „Jau 13. gadsimtā kā ordenis tā bīskapi pieaicināja latviešu zemniekus lauksaimniecības sezonas darbu sastrēguma laikā talkas veidā, kamēr galvenos darbus muižās veica dreļļi (vergi). Tie bija karagūstekņi (leiši etc.)..”
    Dunsdorfs E., Spekke A. Latvijas vēsture 1500-1600. Stokholma, 1964.(284.,285.lpp).

Fakts – angļu valodā nav talkas apzīmējuma, tāpēc mums sava senā Darba Tikuma tradīcija – talkas Valstij ir jāatbalsta.

9 komentāru par “Latvijas Valsts Prezidentam – Lielās talkas patronam

  1. @iglali

    Tikko iepublicēju uz Twitter lapas šādus 2 tekstus:
    ———-
    Vai VID nesodīs arī LR Prezidentu kā Pavasara -2012 TALKAS PATRONU,jo likumi talkot neatļauj,=no zemniekiem $ iekasē- http://bit.ly/HgcmJj !
    ———-
    LR Prezidents būs LIELĀS TALKAS-2012 patrons,tomēr šādu talku kā kopdarba veidu Latvijā pašlaik nepieļauj Darba likums http://bit.ly/HgcmJj !
    ————–

  2. Aivars Legzdiņš

    Paldies!
    Soli pa solim atgūsim talkām to godpilno vietu.
    Ne tikai pompozu politiķu izrādīšanos vienreiz gadā Lielās talkas laikā pavasarī, bet arī visa gada garumā Latvijas laukos.

  3. Igors

    Ierosinājums ir labs, bet nereāli izpildāms no “pie varas esošo latviešu” puses.Paskaidroju:pie varas esošie latvieši uz šo lietu skatīsies no sava redzes leņķa, tobiš kā darītu “viņi”….piemēram viņu rūpnīcas kļūtu par nepārtrauktu talku objektiem, kur pat apkopējas būtu talcinieces…Diez vai “viņi” pieļautu, ka pie varas neesošie latvieši varētu godīgi strādāt.To pierādīja āboltiņas “marodierisma” kāzuss ar latgales zemniekiem.Viņa domā, ja var vest iekšā dīzeli tad noteikti pārdošanai.Iniciatīva, Andri,mūsu valstī ir sodāma.Piemērs:es gribēju nocirst vienu krūmainu vietu, kas zemes plānā bija kā krūmi.Likumpaklausīgs un kārtību mīlošs pilsonis devos uz servisa organizāciju VMD lai paziņotu par šo plānoto darbību, lai viņi zin tā teikt,ka nekas netiek nelikumīgi cirsts.Un ko viņi izdarīja?….jūs nekad neuzminēsiet-viņi patvaļīgi, man neziņojot un manu viedokli neprasot, šos krūmiņus iekļāva meža zemēs-pasakot, ka krūmiem ir vienreizējs potenciāls kaut kad izaugt par mežu….lieta jau ir tikusi līdz tiesai…
    Atziņa:ir jādara, ko mēs paši uzskatām par pareizu un daram, nav ko baidīties, mēs saimniekojam savā zemē un esam savas zemes īpašnieki.

  4. Autors interesentiem

    Esmu saņēmis 3 oficiālu iestāžu atbildes Valsts prezidenta kancelejai no:
    -Valsts Darba inspekcijas;
    -LR Finanšu ministrijas;
    -LR Valsts ieņēmuma dienesta.
    Visas iestādes korekti norāda uz pašreizējo Latvijas likumu kopu, kas prasa lai jebkurš personas ienākums tiktu uzskaitīts un nomaksāts Valstij kā nodokļi.

    Kas un kurā brīdī ir nomainījis normālos Zemniecības likumus no tiem laikiem, kad atjaunojās zemnieku kustība 1989-1995. – tas nekur nav minēts.
    Tāpat nevienā dokumentā nav norādītas zemnieka tiesības uz savu ražu kā personīgo īupašumu un tiesības ar to brīvi rīkoties, jo raža nav tikai viena gada darba rezultāts, jo to veido vairāku paaudžu ieguldītais darbs. Uz L/s ražu zemnieka laukos pašreizēja valsts netikumīgi un nepamatoti “uzliek” parastos apgrozības – tirdzniecībai domātos PVN un par “ienākumu” uzskata arī citu paaudžu ieguldījumu zemes auglībā.
    Rūpnīcu ražošanā, zināms, ka ēkām, iekārtām katru gadu norēķinā amortizācijas nolietojumu, bet zemniekam tieši otrādi – uzliek papildus nodokļus par ražības pieaugumu. Savukārt atbilstoši ES likumiem Latvijā ievestā citu valstu zemnieku produkcija netiek aplikta ar PVN, tādejādi vietējam zemniekam Valsts atņem 1/5 ražas vērtības, salīdzinot ar citu valstu zemnieka ražu.

    Man skaidrs ir viens – pašreizējie Latvijas likumi pastiprināti ekspluatē zemniekus tieši ar netaisnīgiem nodokļiem un likumiem. Tas liecina par Valsts mērķi iznīcināt mazos un vidējos zemniekus un to vietā radīt baroniem un muižām līdzīgas struktūras – ko mākslīgi atbalsta ar ārzemju (ES) kapitālu un ar eksporta subsīdijām.

    Latvijas valsts atklāti ignorē mūsu tautas gadsimtiem senas tradīcijas un tradicionālās tiesības, kas var kļūt par pamatu tiesu procesam pret šo partokrātisko valsti, kas sevi nekorekti pozicionē kā demokrātiju.

    Pastiprinātā emigrācija no laukiem ir tautas atbilde pašreizējai partokrātijai, kas būs skaidri saprotama nākošā krīzes posmā, kad pilsētās trūks pārtikas, bet laukos tā sapūs nenovākta lietū un salā.

  5. Autors interesentiem

    Pašlaik un vēl 2 nedēļas var nobalsot PAR mūsu saimniecības studentes Elīnes Pētersones projektu Swedbankas konkursā “Open Mind”
    Adrese:

    http://www.open-mind.lv

    Viņai jākonkurē ar labāk organizētiem pilsētu studentiem, bet no Lauksaimniecības Universitātes neviens projekts nav pārvarējis 2 iepriekšējās kārtas, tāpēc tur studenti neinteresējas par šo konkursu.

    Balsojiet par projektu “Ražas talkas”!

  6. Igors

    reizēm liekas, ka mēs mūsu “pie varas esošos latviešus” vērtējam-izejot no kritērijiem , ko piemērojam sev un saviem kolēģiem.tā ir fundametālākā kļūda kontaktos ar varas eliti. Mēs visi labi zinam, ka ar dzērvenēm nodarbojas labi izglītoti cilvēki ar samērā aukstiem morāles un profesionālisma kritērijiem-jeb vienkāršāk sakot muļķi dzērvenes neaudzē!šis ir paaudžu projekts- mēs uz spēles liekam savu personisko darba mūžu-jo naudas to visu nopirkt te nevienam nav.tātad palēnām ar roku darbu un grābekļiem 10 gadus no vietas…
    varas elite mūs nekad nesapratīs un pat necentīsies to darīt, jo ir meži ko var nocirst un naudu izķengāt drauģeļiem…
    faktiski vienīgā izeja ir kļūt ekonomiski neatkarīgiem-mums jākļūst bagātiem(pēc gadiem 10-15) domāju mūsu sfērā grozīsies miljoni.un tad par savu naudu jānodrošina spēcīga ekonomiskā lobēšana…citu variantu neredzu…pagaidām rīkojam savas talkas un ja valsts sāk sodīt, tad ar juristu palīdzību šie jāmoka
    pa tiesām..

  7. Aivars Legzdiņš

    SEMOKRĀTIJAS PARAUGSTUNDA

    Noskatījos īsu videorullīti par valstīm, kurās valda tirānija un cietumos smok nevainīgi cilvēki tikai par to, ka vēlējās būt cilvēki.
    Dīvaini, šo valstu sarakstā neredzēju ASV!
    Kur paliek Gvantanamo cietums Kubā, kur tikai uz aizdomu pamata jau 12 gadus necilvēcīgos apstākļds bez tiesas sankcijas tiek turēti daudzi pilnīgi nevainīgi cilvēki? Obama solīja šo netaisnību labot, – tikai pēcvēlēšanu laikā laikam ir aizmirsis doto solījumu. Kauns un negods valsts vadītājam, kurš pārstāv valsti, kas sevi pasludimājusi par demokrātijas paraugvalsti! Tikai, nezkādēļ tiek pasludināts ASV pilsonis, kurš atļāvies parādīt pasaulei nesmukumu, kas nebūt neapstiprina demokrātiskas valsts cilvēktiesību ievērošanas principus, par valsts nodevēju? Eiropas Savienības valstu vadītājiem būtu jābūt pateicīgiem par atklāto informāciju, jo tas tieši skāris viņu valstu pilsoņus. Tā vietā vardarbīgi tiek nosēdināta citas suverēnas valsts prezidenta lidmašīna, lai pārliecinātos, vai tikai tajā neslēpjas Snoudens.
    Man ir kauns, ka pārstāvu valsti, kura iekļāvusies ES, un liekulīgi klusē!
    Demokrātijas paraugstundā ES un Latvija individuāli ar lielu blīkšķi ir izkritusi eksāmenā.
    Pirms nākošajām Saeimas vēlēšanām, pirms atdot savu balsi par kādu politisko spēku, atcerēsimies savu “tautas kalpu” rīcību un salīdzināsim partiju programmās rakstīto  un sacīto saviem vēlētājiem ar reālajiem darbiem!

    MOSTIES TAUTA! MOSTIES LATVIJA!

    Atcerēsimies, ka Latvija nav tikai Valsts prezidents, Premjerministrs un Saeimas priekšsēdētāja!
    Valsts – LATVIJAS REPUBLIKA ESAM VISI MĒS!

    PS. Laikā no 9. – 11. septembrim Latvijā viesosies – DALAI LAMA. Un atkal, šoreiz jau baidoties ne vairs no ASV, bet no Pasaules ekonomikas flagmaņa, kurš teju teju apsteigs ASV, – Ķīnas, neviena no Latvijas amatpersonām negrasās tikties ar šo dižo personību, kura ir simbols Tibetas cēlajam mērķim, – atgūt savu zaudēto suverenitāti, kuru tā pilnīgi zaudēja 1959. gadā. Latvija savu suverenitāti pirmoreiz zaudēja 1940. gadā, tad atkārtoti 1944. – 1945. Mēs atguvām savu valsts suverenitāti 1991. gada augustā. Atcerēsimies, ka valsts, kura pirmā atzina šo faktu, – nebija ne Francija, Lielbritānija vai Vācija, par ASV nemaz nerunājot, – bet mazā, brīvā Īslande, kurā demokrātija valda kopš 8. gadsimta! Valsts, kura nekad nav izrādījusi vēlmi iestāties “DZĪVNIEKU FERMĀ” (Orvelu pārfrāzējot), kura saucas Eiropas Savienība, kurā lielās, spēcīgās vecās ekonomikas valstis nekad neatdos varas sviras mazākajiem un vājākajiem! Tas, ka Latvijai 2015. gadā uz 6 mēnešiem uizticēs nosacīti šīs Struktūras vadības stūri,un,ar ko tik ļoti lepojas mūsu valsts vadītāji, – ir “bērna knupītis”, kuru iesprauž mutē bērnam, tā vietā, lai reāli to pabarotu. Atcerēsimies, ka lauksaimniecībā izlīdzinošie maksājumi, nekad nesasniegs attīstītāko valstu atbalsta maksājumu līmeni.Labākajā gadījumā 80% no ES atbalsta maksājuma VIDĒJĀ rādītāja. Visa Latvijas valsts vadītāju politika vērsta uz tautas genocīdu, izsūtot savas ekonomikas “asinis” – mūsu jauniešus brīvprātīgā verdzībā uz UK, Īriju, Vāciju. Latvijas lauki paliek tukši. Kasparam Dimiteram ir videoklips, kurā viņš izbraukājis Latgales tukšos ciemus, kur skumji pretī raugās pamesto māju tukšo logu acu skats.
    Latvija sistēmiski tiek sagatavota, lai tās zaļajos laukos un mežos apmestos bagāto Rietumvalstu pilsoņi, par smieklīgu cenu (raugoties no Eiropas skata punkta) iegādājoties īpašumus. Dzirdēju interviju ar Ķīnas pilsoni, kurš iegādājies īpašumu Cēsu pusē un ieguvis uzturēšanās atļauju, cik viņam šeit Latvijā patīkot! Cik šeit ir pasakaina daba, tīrs ūdens un svaigs gaiss! Ozolnieki Jelgavas pusē pamazām sāk pārvērsties par Cheina Tovnu. Slepeni tiek vestas sarunas starp Briseles kantori un Jēkaba ielu, cik lielu sīriešu bēgļu daudzumu Latvija varētu izmitināt, jo mazā Malta vairs nespēj ar to tikt galā. Iebraukušo bēgļu daudzums 5 kārtīgi pārsniedz pamatiedzīvotāju skaitu!
    LATVIJA, uz kurieni tu dodies?
    Uz kurieni TEVI ved TAVI priekšstāvji?
    ” Atmostas Latvija, atmostas Baltija!” vai tādēļ mēs dziedājām šos vārdus ar lepnumu sirdīs, lai bezpalīdzīgi noraudzītos, kā ĀŽI ved AITU GANĀMPULKU aizvien tuvāk BEZDIBEŅA MALAI? (Katrā aitu ganāmpulkā aitkopji tur āzi, lai varētu vadīt aitu baru. Atliek tikai novirzīt āzi pareizā virzienā, lai viss ganāmpulks tam sekotu. aut.piez.)
    Vai tādēļ sadevāmies rokās BALTIJAS CEĻĀ?
    Vai tādēļ viļņojās sarkanbaltsarkanie karogu tūkstoši Daugavas krastmalā 1991. gada janvārī?
    Kaspars Dimiters nodibināja TAUTAS VARAS FRONTI, – tikai tautas atbalsts mazs. Esam tā nozombēti, ka trulām acīm raugāmies savās TV miskastēs, lai uzņemtu nākošo narkotisko devu, ko izsniedz par minimālo samaksu nosacīti bezmaksas virszemes TV kanāli, kuri baro savus valsts pilsoņus ar “saldām slavas dziesmām” euro ieviešanas ceļā. Tiek svinēti svētki pirmajai ārzemēs izkaltajai Latvijas eurocentu monētai. Mūsu sudraba 5 latnieka cēlais simbols, kuru tautā iedēvēja par Mildu, nu pārdots Euro zonai. Mūsu Milda, kā tūkstošiem mūsu Latvijas meiteņu, nu devusies seksa verdzībā Eiropā.
    Ja jau Pasaules Varenie ieplānojuši Eiropas Savienotās valstis, par ko aizvien drošāk runā izbijuši politiķi un polittehnologi, – tad pajautāsim Viņiem, vai LATVIJAS TAUTA IR TAM DEVUSI JĀ VĀRDU?
    Man rodas iespaids, ka visa valsts dzīvo Melnā Opija smogā, no kura bezcerīgi izrauties.
    Uldis Kākulis dzied: MĒS ESAM!
    Lai tā drosmīgi VARĒTU sacīt, VISPIRMS IR JĀPAMOSTAS.

    MOSTIES LATVIJA!
    MOSTIES TAUTA!

    Ar pesimistisku optimismu atvadoties,

    Aivars Legzdiņš Madonas pusē.

  8. Aivars Legzdiņš

    Atvainojiet – virsrakstā pirmā vārda S vietā jābūt burtam D un tādējādi virsraksts jālasa:DEMOKRĀTIJAS PARAUGSTUNDA.

    Ar cieņu

    Aivars Legzdiņš
    Masdonas nov.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.