Cukuru veidi un īpašības

Fruktozes un glikozes sīrupi

Dabā parasti ir sastopami augļu cukuru veidi – fruktoze un glikoze. Taču mēs katrs no bērnu dienām esam pieraduši pie saharozes – biešu vai cukurniedru cukura, kuras molekula ir divas reizes lielāka par fruktozi un glikozi. Biešu cukurā parasti ir oglekļa izotops 12C, bet cukurniedru saharozē  13C izotops, kas ļauj tos atšķirt. Šo atšķirību nosaka oglekļa uzņemšanas no dabas CO2 dažādie mehānismi augos, izmantojot attiecīgi fosforglicerīnskābi vai skābeņskābi

Saharozi Pasaulē pašlaik ražo vairāk par 110 000 000 tonnām gadā, bet augļu cukurus un to sīrupus ražo tikai aptuveni 150 000 tonnas, kas ir tikai 0,13%.

Saharozi cilvēka  organisms nevar tiešā veidā uzņemt un saharoze organismā tiek sadalīta glikozē un fruktozē ar fermentu un skābes palīdzību, taču šis process rada arī kādas paliekas, nepilnīgas sadalīšanās produktus  un tas ir lielākais trūkums. Dabā mēs redzam ikdienā kā bites savāc nektāru, kurā daudz ir saharozes un tā bites ražotā fermenta rezultātā tiek pārvērst medū, kur parasti aptuveni 80% ir augļu cukuri – fruktoze (F) un glikoze (G)  (to attiecība F:G var mainīties no F/G= 0,7 līdz F/G=1,3), bet saharoze medū paliek vairs tikai no 1,3% līdz 5%.

Atbilstoši ES Regulām par saldumu vielām, ražotājam ir jāuzrāda dažādu cukura veidi un par fruktozes – glikozes sīrupiem uzskata tos, kuros līdz 5% var būt saharoze.

Interesanti, ka arī raudzēšanas procesā saharozi  rauga sēnītes nevar pārstrādāt, bet izveidojas dažas rauga šūnas, kuras „uzupurējas” un izdala sevišķu fermentu, kas sadala saharozes molekulu glikozē un fruktozē kuras pārstrādā „slinkie” raugi.

Pašlaik Pasaulē ir aptuveni 150 firmu, kas ražo fruktozes – glikozes sīrupus vai kristāliskus pulverus, dažādus to produktus, bet lielākā daļa ražo no kukurūzas vai kartupeļiem, bet biešu cukura pārvēršana fruktozē un glikozē vēl ir izstrādāšanas etapā dažādās zinātniskās laboratorijās.

Augļu cukurus – fruktozi un glikozi organisms viegli un ātri uzņem un tāpēc tie labi atjauno spēkus smagā fiziskā darbā vai sportā un svarīgi tie ir bērnu un vecu cilvēku pārtikā. Šie cukuri mazina zobu kariesa briesmas un novērš dažādus aplikumu vai padara tos irdenus un viegli notīrāmus.

Vielu maiņas veicināšana ietekmē arī alkohola pastiprinātu izvadīšanu no organisma un pēc svētku slikto sajūtu novēršana, tāpēc tie būs svarīgi kā antialkohola dzērienu saldinātāji, kopā ar vielu maiņu veicinošo ogu sulu (sk. dižbrūklenes īpašības!).  Pasaulē arvien vairāk ražo daudzus bērnu ēdienus no augļu cukuriem – cepumi, kūkas, sieriņi, saldējumi un  veselīgi jogurti.

* Fruktoze un glikoze ir ar antioksidantu spēju un tāpēc tieši šāda veida saldvielas ir piemērotākas vitamīniem bagātos augļu – ogu sīrupos.

* Efektīga ir mūsu pašu audzēto ogu fruktozes – glikozes sīrupu izmantošana kulinārijā, konditorejā un saldumu ražošanā.

* Rūgšanas process ar fruktozes sīrupiem notiek aktīvāk, izstrādājumi ilgāk glabājas svaigi un irdeni, jo tie nesakalst tik ātri.

* Fruktozes sīrupi cepšanas laikā neapdeg un kulinārijas izstrādājumi iegūst vienmērīgāku brūnu toni.

* Dabīgās ogu garšas un smaržas īpašību saglabāšana dod jaunu kvalitāti.

* Augļu un ogu veselības un imunitātes nostiprinošo īpašību (augsts antioksidantu saturs) saglabāšana ir jaunums kulinārijas un konditorejas produkcijā.

2010. gada 23. janvāris   Andris Ansis Špats, zemnieks, tehnisko zinātņu doktors

14 komentārs par “Cukuru veidi un īpašības

  1. iveta

    Cukurs ir taada iipatneeja lieta. No cukura graudinja gaishregje Vanga nolasiija informaaciju par cilveeku. Kristaalstruktuurai esot taadas speejas uznjemt informaaciju … ar kristaalu paliidziibu var arii manipuleet ar cilveeka apzinju … vai tik tas nebija iemesls tam, kaapeec Latvijaa aizveera vieteejaas razhotnes … lai iebarotu mums eiropiski struktureetus/programmeetus kristaalinjus 😉 un mees dejotu peec shiis stabules. … Sava veida psihotroniskais ierocis …

    Es saprotu, ka mani komentaari ir galiigi nezinaatniski un varbuut zinaatniskaa maajas lapaa vinjiem nav ko mekleet … bet varbuut mans domu gaajiens nemaz nav tik nepareizs 😉 … un arii kaadu zinaatnieku tie vareetu ieintereseet.

    Ar cienu, Iveta

  2. Aivars Kažis

    “Hm, – ļoti apsveicams un SAVLAICĪGS priekš Latvijas temats ir par cukuru ir

    * tāpēc,ka iet runa
    o par PĀRTIKAS BADU un
    o Latvijas genocīdu (iznīcināšanu),
    * par ko varu tik to piebilst, ka
    o esmu izstrādājis savu metodisko pamatu priekš BADA PĀRTIKAS DEVAS aprēķināšanas un
    o to bāzēju uz “cukura kalorijām”,
    * sakarā ar to norādu uz to savu “statistisko atradumu”, ka
    o Latvijā šobrīd pat lauksaimniecības cilvēkiem,
    o teiksim, zemniecībai ir bads,
    * jo … lielākā daļa no PĀRTIKAS,
    o kas izpaužas kā “pārtikai nepieciešamā cukura kalorijas”, ENERĢIJAS
    o tak ir jāimportē (jāieved) no svešām zemēm tāpēc,
    * ka Latvijā
    o visas cukurfabrikas ir “nobankrotējušas”
    o sakarā ar Eiropas Savienības ko-ķēzīšanās (cohesion) fondu izdarīto aktivitāti un intervenci te.”

  3. iveta

    cukurfabrikas ir “nobankrotējušas” ? … juudas nodeveeji paruupeejaas, lai nobankroteetu ;-( … laikam strap latvieshiem ir vairaak cilveeku ar slaavu nekaa aarieshu geeniem … slaaviem neesot tik labi izstraadaataa imunitaaate pret meliem (slaavu-arieshu veedas). Meli ir tumsho speeku svariigaakais ierocis. … nav jeegas skaitiit un glaabt “zirnjus”, ja maiss sapuviss un caurs … ir jaazhaavee und jaalaapa pats maiss vispirms. … vai jaashuj jauns.

    Un laikam cilveekiem ir jaamaacaas paartikt arii no gaismas/saules. … no miilestiibas un svaiga gaisa … Jasmuheen meditaacijas … mees esam “audzinaati/ieprogrammeeti” taa, ka mums jaaeed esot tik un tik reizes dienaa … un labaak visu peec kaartas … dziivu, mirushu, puvushu … taads ir ekonomikas likums, peljai jaabuut … kaadam tas ir traki izdeviigi (juudaam – nodeveeju peectechiem, kas tur industriju no industrijas revoluucijas laikiem savaas rokaas, vecajaam dinastijaam, kas veidojaas jau eegiptes laikos) … mees dziivojam kaa paartikas paarstraades mashiinas … bioroboti … dziivojam veedera priekiem, tiekam programmeti veedera priekiem – eest, dzert, izkaideeties und paaroties un kasiities savaa strpaa … tieshi veedera prieki staav celaa gariigai izaugsmei … rafineetais cukurinsh arii … Graamata John Collemann Komitee 300, Satans Banker von Andrew Carrington Hitchcock … Codex alimentarius … interneta lapas http://www.bilderberg.de.tt/ … daudz informaacijas, kaa muusu valdiibas (visa pasaule) tiek no Rothshildu & co pedofiiliem, homosexuaaliem manipuleetas un vadiitas …

  4. Jonys

    Ivetai. Diezgan laba teorija par speciāli ieprogrammētiem kristāliem, domāju, ka tas pilnībā ir iespējams.

  5. doma

    Pēdējā laikā arī domāju par to, ja cilvēks varētu neēst, tad viņš varētu būt brīvs, nebūtu jāvergo, varētu būt Brīvs. Pāris gadus neēdu gaļu un jūtos labi, agrāk nevarēju iedomāties, kā var bez gaļas, bet var, un tīri laba pašsajūta.
    Bet kā lai mainās, grūti ir mainīties jo esam iesūkti rutīnā/medībās pēc cilvēka priekiem…
    Interesanti, cik ātrā laikā varētu izveidot dzīvotspējīgu naturālo saimniecību laukos? Ir lauku viensēta bet viss ir aizaudzis.

  6. Aldis

    Par cukura aizstājēju.
    Ārsts Fireidons Batmanghelidžs savā grāmatā “Jūsu ķermenis lūdz ūdeni” detalizēti skaidro un analizē ne tikai pieejamā ūdens patēriņa regulācijas mehānismus ķermenī, bet min, ka cukura aizvietotāji (tabletītes)tomēr nav vēlami, jo nonākot gremošanas sistēmā mainās to īpašības uz tādām, kas kaitē veselībai (skat. grāmatu).

    Avots – Фирейдон Батмангхелидж „Ваше тело просит воды” (Your Body’s Many Cries for Water by Fereydoon Batmanghelidj M.D.)

    “Hroniska ūdens nepietiekamība cilvēka organismā rada līdzsvara zudumu un neveselu stāvokli. Mācieties saprast, kad jūsu ķermenim nepieciešams dzeramais ūdens, un necentieties „ārstēt” slāpes ar medikamentiem.”

  7. Autors afsdg vēlreiz

    Par cukura aizstājēju (…) man ir zināma sekojoša informācija:
    To vairākkārt ražotājs… mēģināja ASV apstiprināt kā pārtikā lietojamu saldvielu, bet ASV galvenā komisija (…) to neatļāva.

    Tad , kad aktieris Reigans kļuva par ASV Prezidentu, viens no viņa pirmajiem lēmumiem bija – nomainīt galvenās pārtikas reglamentējošās komisijas vadītāju un arī, šķiet, 2 tās locekļus.
    Drīz pēc tam šī komisija atļāva cukura aizstājēju lietot pārtikā, bet pēc ASV to tālāk atļāva daudzās Pasaules valstīs.

    Kāda ir bīstamība šim cukura aizstājējam?
    Izrādās, ka tas var bremzēt kādus smadzeņu darbības momentus, turklāt pat īslaicīgi var izslēgt smadzeņu vadošo darbību – kas līdzīgs bezsamaņai. Pasaulē jau esot 2 ārkārtas gadījumi ar pilotiem reģistrēti, jo viņi lidojuma laikā patērē daudz dzērienu, kas parasti tiek saldināti ar cukura aizvietotājiem.
    Rakstos gan teikts, ka lai kādu efektu manītu, tad jāizdzer vismaz 1 litrs limonādes ar šo cukura aizvietotāju.

  8. Autors par cukura aizstājējiem

    Cukura aizstājēji tiek apzīmēti ar skaili 9 E9.. un to der atcerēties.

    E 950 – Acesulfams vairākās valstīs ir aizliegts, jo mediķi ziņo par tā indīgumu un ļaundabīgā vēža veicināšanu.

    E 951 Aspartams (Aspamix, NutraSweet, Miwon, Enzimologa, Ajinomoto)ir visbīstamākais, jo to lieto daudz – vismaz 25% no visiem aizvietotājiem un vismaz 5000 pārtikas prioduktos. Kaitīgums ir saistīts ar tā sadalīšanos organismā radot metanolu, formaldehīdu un fenilalanīnu, kas ietekmē redzi, smadzeņu darbību, zēniem – priekšdziedzera darbību, radot draudus dzimumdzīvei.

    E952 Ciklamats kopš 1969.g. atzīts, ka tas rada nieru mazspēju un tāpēc daudās valsīs ir aizliegts.

    E 967 Ksilīts lielākās devās – 30 izsauc kuņģa darbības traucējumus.

    E 954 Saharīns – iesaka to tikai diabētiķiem , jo izsauc žultsakmeņu veidošanos.

    Cukura aizvietotājam, ko iegūst no Stevia augiem, pagaidām nekāds kitīgums nav konstatēts.

  9. bet

    nesen ziņās rādīja, ka iemesls tam, ka nevar apstāties ēst to šokolādīti un nekad nepietiek ar vienu cepumiņu, ir no tā kāds cukurs tiek lietots. tas, kas “liekot” ēst, ir glucose vai glucoses sīrups… kas man liekas ticami – jo tas parasti neotiek ar tradicionāliem ingredientiem “ceptiem” produktiem,

    tā ka tā – es labāk cukuru

  10. Autors - BET

    BET… zināms, ka Latvijā un daudzās valstīs glikozes cukuru nemaz neizmanto, jo ražošanas apjomi Pasaulē ir tikai o,1% no parastā cukura – saharozes formā.

    Par to – organisma “prasību” pēc glikozes ir tā, ka patiesībā arī saharozi mūsu gremošanas sistēma vispirms ar sālskābi un fermentiem sašķeļ līdz glikozei un fruktozei, jo šīs divas molekulas jau atrodas saharozē, bet savienotā veidā.
    Saprotams, ka saharozi var pārvērst tikai vesela cilvēka organisms,tam nepieciešams laiks 0,5-1 st, to nevar paveikt maza bērna kuņģītis.

    Savukārt organisms spēj uzņemt tikai glikozes molekulas un tai līdzīgās fruktozes molekulas, kuras ir tuvāk Dabai.

    Tādejādi kādi spriedelējumi par dabīgo augļu cukuru – glikoze, fruktozes “kaitīgumu” ir neloģiski un daļēji iebildumi ir saistīti ar tehnoloģiju, jo ASV galvenokārt glikozi ražo no kukur;uzas, kuru audzē intensīvā tehnoloģijā…

    Mēs savā saimniecībā iegūstam glikozi, fruktozi tiešā ceļā – no biešu cukura, izmantojot ogās esošo Dabas spēju pārveidot cukurus pieņemamā formā, līdzīgi arī bites saharozi pārvērš glikozē un saharozē, kas ir medus sastāvā.

  11. Autors - BET

    BET… zināms, ka Latvijā un daudzās valstīs glikozes cukuru nemaz neizmanto, jo ražošanas apjomi Pasaulē ir tikai o,1% no parastā cukura – saharozes formā.

    Par to – organisma “prasību” pēc glikozes ir tā, ka patiesībā arī saharozi mūsu gremošanas sistēma vispirms ar sālskābi un fermentiem sašķeļ līdz glikozei un fruktozei, jo šīs divas molekulas jau atrodas saharozē, bet savienotā veidā.
    Saprotams, ka saharozi var pārvērst tikai vesela cilvēka organisms,tam nepieciešams laiks 0,5-1 st, to nevar paveikt maza bērna kuņģītis.

    Savukārt organisms spēj uzņemt tikai glikozes molekulas un tai līdzīgās fruktozes molekulas, kuras ir tuvāk Dabai.

    Tādejādi kādi spriedelējumi par dabīgo augļu cukuru – glikoze, fruktozes “kaitīgumu” ir neloģiski un daļēji iebildumi ir saistīti ar tehnoloģiju, jo ASV galvenokārt glikozi ražo no kukurūzas, kuru audzē intensīvā tehnoloģijā…

    Mēs savā saimniecībā iegūstam glikozi, fruktozi tiešā ceļā – no biešu cukura, izmantojot ogās esošo Dabas spēju pārveidot cukurus pieņemamā formā, līdzīgi arī bites saharozi pārvērš glikozē un saharozē, kas ir medus sastāvā.

  12. agita

    Lūdzu izsmeļoši izstāstiet man, kurš no cukura veidiem liek aizkuņģa dziedzerim strādāt un pastiprināti izdalīt insulīnu, lai samazinātu cukura līmeni asinīs? Tā ir tikai glikoze? Ja tā, tādā gadījumā, kas notiek ar citiem cukura veidiem – kāpēc tie nepaaugstina cukura līmeni asinīs un līdz ar to, tas nav jāpazemina. Kas izraisa cukura diabēta rašanos? Vai to varētu norakstīt uz pārmērīgu saldumu lietošanu vai tomēr nē?

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.