Jaunākie atklājumi dižbrūkleņu produktos

Pērn, 2008.g. statistika uzrāda, ka pirmo reizi Latvjā novēro ievērojamu samazinājumu mirstībā no sirds un asinsvadu slimībām (par 1200 mazāk). Saprotams, ka mediķi sludina to kā savu pēkšņu sasniegumu, bet viņi neņem vērā faktu, ka kopš 2007.gada Latvijas zemnieku izaudzētā dižbrūkleņu raža (lielogu dzērvenes – tulk. no krievu val.) ir virs 100 tonnām, bet sirds darbības uzlabošanai pietiekošā ogu deva ir vien 10-15 g/dienā. Iepriekš mēs esam veikuši degustāciju sukādēm no dažādām šķirnēm un konstatējām, ka vīriešiem vairāk garšo tās melnākās šķirnes, kurās attiecīgi ir arī vairāk antaciana savienojumu, kas veicina sirds muskuļa apasiņošanu un novērš infarktus. Man gribētos uzsvērt to, ka šeit iedarbojās intuīcija, kas „diktē” kuru šķirni atzīt par gardāko – t.i. vajadzīgāko veselībai un nav brīnums, ka asinsvadu slimību kandidāti „sajūt” šo dižbrūkleņu produktu (sula, sīrupi, zapte un sukādes) nepieciešamību caur „patīkamu garšu”. Daudzi mums saka, ka viņi jau jūtot atkarību no šiem produktiem, kad patiesībā varētu būt vien tā, ka viņi sajūt nepieciešamību uzlabot savu veselību ar gardiem produktiem. Saprotams, ka pavairošanai jau vairākus gadus izvēlamies tieši Latvijas dāmu un kungu atzītākās – garšīgākās šķirnes. Kā zināma „sakritība” bija atziņa, ka zēniem un vīriem garda šķiet arī šķirne „Bergman” ar ko mēs pat pārsteidzam latvju spēkavīru. Pavisam nesen ir paveiktas hromatografiskās analīzes (Dr.sc.ing. F.Dimiņš) mūsu ražotiem sīrupiem. Dižbrūkleņu un pīlādžu sīrupos praktiski nemaz vairs nav izejvielas – biešu cukura saharoze, bet viss cukurs ir pārvērties glikozē (30%) un fruktozē (22%). Turklāt šo dabas veidoto cukuru – glikozes/fruktozes attiecība ir 1,36, t.i. tāda kā labāko augu medū (pieneņu, aveņu, pļavu ziedu – 1,4), kaut ir medus ar glikozes/fruktozes attiecību 1-0,8 (saulespuķes, smiltsērkšķi). Tas nozīmē to, ka dižbrūkleņu sīrups un sukādes ir labi izmantojams bērnu, slimnieku uzturā, jo viegli tiek uzņemts organismā un palīdzēs pie dažādām slimībām. Līdzīga aina konstatēta arī pīlādžu sīrupam un sukādēm, kur arī praktiski nav cukura, precīzāk tā saturs ir 0,3%, 0,5% kas ir hromatogrāfijas aparāta jutības līmenī. Savulaik, ap 1990.gadu ieteicu Liepājas cukura fabrikai ražot „cidoniju cukuru”, jo līdzīgi „vīnogu cukura” cena Pasaules tirgū ir ap 3 – 4 Ls/kg. Diemžēl, bet nekādu atsaucību no galv. tehnologa un pat atbildi nesaņēmu. Tāpēc tagad interesentiem cukura ražošanas atjaunošanā varu piedāvāt pārdomām labāku ideju – ražosim augļu cukurus un saharozi nesaturošus sīrupus (Francija tādus piedāvā par 10 Ls/l), kas dotu labi apmaksātu darbu Latgales, Vidzemes augļu dārzu īpašniekiem un biešu audzētājiem. Daudzi domā, ka zinātnieki eksperimentē tikai ar garlaicīgām lietām, tāpēc piedāvāju palasīt mūsu ieteikumus svētku galdam, ar ko varēsit pārsteigt pat M.Rītiņu un citus „specus”.

Svētku galdam

1. Dižbrūkleņu dzērienam ir izteikti koša rubīnsarkana krāsa, kas piesaista uzmanību un uz galda sapildītās dzērienu glāzes izmantojam svētku galda vizuālai dekorēšanai.

2. Šampanieša glāzēs ielej aptuveni 10 -20 ml dižbrūkleņu sīrupa, kas arī izskatās efektīgi, Šampanietis jāņem „sausais” un to jālej 2 paņēmienos, jo sākotnēji būs aktīva gāzu izdalīšanās. Šampanietim būs koša rubīna krāsa un tā jaunā garša izmainīs parasto ābolu vīna garšu.

3. Pasaulē arvien populārāks kļūst „Cranberry” viskijs, bet pat augstas klases restorānos to neprot pagatavot oriģināli uz vietas (in site). Ņem parasto viskiju un iepilda glāzē. Dižbrūkleņu sīrupu pilda gar glāzes malu un tas nostājas izteiktā slānī zem viskija. Var pildīt glāzi arī pretējā secībā. Iegūst divu slāņu dzērienu, kas sevišķi dekoratīvs kristālā glāzē, kam lejas daļa konusveida, jo tad sīrups tiek izgaismots kā košs rubīna punkts. Līdzīgi var iepildīt pirmo šņabja glāzi tādejādi iegūstot interesantu galda noformējumu.

4. „Dzērveņu liķieris” kopš seniem laikiem ir atzīts arī kā veselīgs, bet pēdējos gados reti ražo no ogām, tāpēc tikai nedaudz garša un krāsa atgādina agrāko. Jūs katrs varat pagatavot ideālu „Dzērveņu liķieri”. Dižbrūkleņu sīrupu sajauc ar dzidro dižbrūkleņu sulu tuvu attiecībai 1:1 un to precizē pēc garša (dāmām sīrupu var ņemt vairāk). Šo sulu piejauc labam vietējam šņabim sekojoši: dāmām – 1:1, kungiem 3-4 daļas šņabja pret 1daļu sulas, attiecīgi dāmu liķieris būs aptuveni 20 grādu, bet kungiem 30-35 grādi. Lai samazinātu liķiera „asumu”, vēlams sajaukt vismaz diennakti iepriekš, bet arī pēc divām stundām „asums” būs mazinājies.

5. Viesību dalībniekus der brīdināt, ka dižbrūkleņu dzērieni veicina nieru darbību, tāpēc naktī nāksies celties un pastaigāt, bet toties pēc 8-9 stundu miega nemanīs „otrās dienas efektu”.

6. Dižbrūkleņu ogu pusītes izņem no sīrupa, notecina un izveido savu ornamentu uz kūkas un tortes, uzrakstot vajadzīgo datumu vai vēlējumu. Pie tortes pievieno trauciņu ar ogām un griežot torti, katram gabaliņam uzliek pa odziņai un tā katrs saņem vēlējuma daļiņu. It kā sīkumi, bet ļoti patīkami.

7. Buberti ir daudzās ģimenēs populāri, bet reti kur to gatavo koši krāsainu. Bubertam pirms gatavības pievieno smiltsērkšķu sulu, sīrupu vai to maisījumu līdz iegūst koši dzeltenu krāsu, kādu nevar iegūt ar pārtikas krāsām. Ķīselim pievieno dižbrūkleņu sulu un sīrupu, iegūstot rubīnsarkanu ķīseli. Tas brīnišķīgi labi izskatās un rūgtenā garša komponējas ar koši dzelteno manna putru. Tas ir īsteni daudz vitamīnu saturošs ēdiens.

8. Sukādes visas ļoti labi izmantot sacepumos un kēksos, kliņģeros, tortēs – konditorijā. Šajos procesos gan sukādes nonāks augstākās temperatūrā, kā tās tika iegūtas žāvējot līdz 50 grādos (pēc Celsija), lai maksimāli saglabātu dabisko aromātu un bioloģiski aktīvās vielas.

9. Sukāžu maisījumi, izvietoti sekciju traukā lieliski dekorē kafijas un tējas galdu mājās un arī birojos. Novērots, ka tad te raisās interesantākas sarunas, jo par mūsu ogām gandrīz katrs zina ko interesantu un viedokļu apmaiņa par to gardumu, veselību ir aktīva biroju apstākļos starp dažādu valstu pārstāvjiem. Sukādes viegli saglabāt biroja mēbelēs un tādejādi tradicionālās tējas, kafijas pauzes izmainās uz veselības noskaņu.

Labu apetīti mūsu produktu baudītājiem! Eksperimentējiet droši un gaidām jūsu atradumus!

5 komentāri par “Jaunākie atklājumi dižbrūkleņu produktos

  1. Imants Bērziņš

    Sveicināts no, nu patreiz no Jaunpiebalgas.
    Paldies, par idejām, patreiz lasu Jūsu mājaslapu, malkoju kafiju pēc krūmu zāģa vicināšanas pa jaunaudzi, un kāreiz piebeidzu pēdējās paliekas no maisiņa ar etiķeti “Dižbrūkleņu Sukādes”.

  2. Autors - Imantam

    Jau agrs rīts un saulīte ceļas – uz purvu mūsu ceļš!
    Iesaku mūsu jaunāko produktus – dažādu ķirbju sukādes, bet no tiem visinteresantākie ir šķirnei “Provansa”, kur esot 3 reizes vairāk karotīna kā burkānos… Šogad arī paši sēsim un stādīsim dēstus. Sēklas ieguvēm vairumā – brauciet, zvaniet!

  3. redzhijs

    Karotīns un beta karotiins? Kaada atskjiriiba – var uzrakstiit uz e-pastu. Jo es zinu ka tas ir viens no vitamīniem, kuru nedriikst uznjemt vairaak kaa vajag..

  4. Dzintra

    Sveiciens nemiera garam un lielam gudriniekam Andrim Ansim Špata kungam!

    Pateicos par jaukajām sukādēm, garšo visai saimei!!!

    Manai mammai ir 83 gadi un viņa labprāt bauda dzērveņu un ķirbju sukādes. Pateicība arī no viņas, jo nu jau vingrāku soli kust pa māju, mazinājusies limfātiskā tūska kājās, sadzijušas trofiskās čūlas.

    Garšīgas ir aroniju sukādes pie paaugstināta arteriālā asinsspiediena. Būtu jauki arī lietot pīlādžu sukādes redzes struktūru un žults ceļu veselībai.

    Pateicos! Turpināsim darbu, lai Juglas medicīnas centrā Atpūtas istabā pie karstas zāļu tējas varam baudīt sukādes.

    Lai sekmes un radošs gars visiem! Ar cieņu, Dzintra

  5. Anita

    Esmu lepna, ka Latvijā ir tādi cilvēki. Vislabākās sekmes un līdzbiedrus Jūsu darbā!

    Kopš novembra mūsmājās lietojam Jūsu produkciju. Šodien vietējā laikrakstā izlasīju, ka 18.03. būsiet mūsu pilsētā, kur būs iespēja Jūs klausīties un iegādāties produkciju. Gaidām…

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.