Neatkarīga zinātnieka vērojumi un atziņas Pētnieciskā jaunsaimniecība „Gundegas”, Vidrižu pag., Limbažu raj. Ziņojuma tēzes, nepieciešamais laiks 8 -10 min.
1. Pētnieciskās jaunsaimniecības „Gundegas” eksistence kopš 1988.gada pierāda atsevišķu zinātnieka saimniecību (pētniecība kā pamata nodarbe) nepieciešamību un dzīvotspēju pat bez Valsts atbalsta. Līdzīgas nelielas pētnieciskās struktūras ir daudzās attīstītās valstīs, BET Latvijā ir pieņemts likums, ka zinātnisko darbu finansējumu var saņemt tikai Zinātniskas institūcijas, kur lauksaimniecības jomā ir vismaz 5 (?) zinātņu doktori. Šai Likuma prasībai nav nekāda racionāla un loģiska pamatojuma, jo tas pats Zinātnes likums atzīst, ka zinātnes subjekts ir zinātnieks, kurš ir spējīgs veikt zinātnisko darbu arī viens.
Izstrādātās tehnoloģijas un starpvalstu konferencēs atzītās tēmas:
* Mājdzīvnieku lielfermu atveseļošana izmantojot aktivētus ūdens sāļu šķidumus – anolitu un katolitu (tika radīti 5 lieljaudas cehi ar ražību 1t/st, ziņojums starptautiskā konferencē Kazaņā 1990.g, tehnisko zinātņu doktora aizstāvēšana).
* Anolita un katolita pielietošana medicīnā ( 12 slimnīcās), kas tika starpvalstu konferencē „Baltic ECO” atzīts par Dabai un cilvēkiem nekaitīgāko dezinfekcijas metodi un starp 240 projektiem ieņēma 1. vietu (ziņojums Tallinā, starpvalstu projektu konkursā).
* Bijušo kūdras ražotņu izmantošana dižbrūkleņu u.c. bioloģiski aktīvo ogu audzēšanā (projekts Latvijai izstrādāts ar ASV Zemkopības dep. un OPIC fonda atbalstu, ziņots ASV 1997.g.).
* Pilnīgāki ziņojumi un raksti par izstrādēm un pētījumiem ir atrodami personīgā mājas lapā: www.spats.lv (apmeklējumi – 57 000) un saimniecības mājas lapā: www.andrisspats.viss.lv
2. Līdz jauniem tirgus produktiem attīstītās ražošanas nozares:
- 1998-1999.g. kopā ar zinātņu doktoriem A.Ārens, I.Kalviņš, A.Ripa tika publiski TV, konferencēs un rakstos pamatota zemniekiem perspektīva nākotnes l/s produktu ražošana – bioloģiski aktīvo vielu saturošie augi, ogas, augļi un saknes, to pārstrāde veselības profilaksei un atjaunošanai;
Pamatojumi – esošās zinātnieku izstrādātās zināšanas un tehnoloģijas; daudz piemērotu zemju – pakalni, smiltāji, purvi; liela ekonomiskā efektivitāte, kas 3 -10 reizes lielāka par tradicionālo l/s kultūru atdevi uz 1ha; esošais tirgus nepiesātinājums Pasaulē, Eiropā.
- 1996.g. uzsākts „Lauku izmēģinājumu projekts lielogu dzērveņu audzēšanā” 12 rajonos (vada – Dr. sc. A.Ripa un A.Špats, atbalstīja Ekonomikas ministrija un ASV pilsonis R.Matisons, kas ļāva arī bez ZM atbalsta un bez subsīdijām attīstīt lielogu dzērveņu audzēšanu bijušās kūdras ražotnēs. ZM ar subsīdijām atbalstīja no 2000g. līdz 2006.g.ar līdz 10% (!) no stādījumu izveides izdevumiem). Ekspertu atzītā perspektivitāte nākotnē 150 000 000 euro ienākumu pie 5 000 strādājošo un līdz 10 000 ha apgūtas platības, ES pieprasījums Vācijā – sula 10 000 t/gadā x 2 000 euro/t = 20 milj.Eu)
- Kopš 2006.g. uzsākta dažādu jaunu tirgus produktu izstrāde, izmantojot dižbrūkleņu īpašības (dabīgais konservants, kompozīcijas spēja , patīkama garša, veselības spēja) un tirgū ir pārbaudīti sekojoši produkti:
- Dižbrūkleņu ogu pusītes savā sīrupā, želejā;
- Dižbrūkleņu, cidoniju, rabarberu, ķirbju, upeņu, pīlādžu, melleņu, irbeņu u.c. augļu, ogu sukādes, saglabājot bioloģisko efektivitāti;
- Dižbrūkleņu un pīlādžu osmozes sīrupi, kas nesatur cukuru – saharozi, bet glikozes un fruktozes attiecība ir kā labākam medum 1,4:1 (līdzīgus sīrupus Pasaulē piedāvā vien Francija, vairumcena 12 Ls/l);
3. Pie kādām perspektīvām tēmām tiek vēl strādāts (izmantojam tikai pašas saimniecības finansējumu)?
- Latvijas pilsoņu tirgus prasībām atbilstošāko šķirņu atlase un pavairošana (dižbrūklenes 3 šķ. vīriešiem, 4 šķirnes sievietēm patīkamākās);
- Tehnoloģiskie risinājumi lai samazinātu izmainītā klimata un tā ekstrēmumu ietekmi (UV-B starojums, sausums, lieli lieti, radiācijas salnas, to prognozēšana);
- Dažādu ogu un augļu glikozes – fruktozes sīrupu izstrādes tehnoloģija tiek turpināta, samazinot cukura – saharozes saturu zem 5%;
- Bioloģiski aktīvo ūdens šķīdumu ražošana un piegāde tirgum;
- Augļu un ogu cukuru (glikoze + fruktoze) tehnoloģija un ražošanas iespējas izmantojot biešu cukura dabīgo konversiju (augļu, ogu cukuri ir ļoti pieprasīti Pasaules tirgū, cena augsta un to ražošana ļautu atjaunot cukurbiešu audzēšanu un garantētu augļu, ogu pārstrādi un tirgu par zemniekam izdevīgām cenām).
- Tautā zināmo seno, dabīgo ogu vīnu receptes un tehnoloģija.
„Par Latviju – ziedošu dārzu zemi!”
SUPER!!!!
Prieks par minētajām aktivitātēm un vēlu izdošanos turpmākajiem labiem nodomiem!
Esmu minētās produkcijas cienītāja un varu teikt par to tikai labākās atsauksmes-iesaku ikvienam līdzcilvēkam!
Labdien.
Nu man jautājums: kā nesajaukt anolitu un katolitu vietām, kā atšķirt vienu no otra pēc izgatavošanas (kādas indikācijas tiem lai noteiktu, kas ir kas traukā)?
Kā noteikt bioloģisko efektivitāti tam kas saražots?
Ko darīt Rīgas iedzīvotājiem tuvākajā laika periodā, nu tā praktiski?
Cilvēkiem jautājumu ir bezgala. Kas ir svarīgākais?
Ar cieņu, Andris no Rīgas.